logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Суд зобов’язав ДБР завести справу проти Зеленського за статтею «держзрада»

22-07-2021 15:523625

Суд зобов’язав ДБР завести справу проти  Зеленського за статтею «держзрада»
Фото: Українська правда

Шевченківський районний суд Києва зобов’язав ДБР відкрити кримінальне провадження щодо можливої державної зради президента Володимира Зеленського та його оточення за зрив операції із затримання найманців «ПВК Вагнера».

Про це повідомив у соцмережах колишній народній длепутат Андрій Тетерук, який разом з кількома іншими особами подав відповідну заяву до ДБР.

Через те, що правоохоронці так і не почали досудове розслідування, вони звернулися зі скаргою до суду.

«Ми будемо розглядати скаргу на бездіяльність слідчого ДБР, яка полягає в тому, що в порядку, передбаченому статтею 214, слідчий не вніс відомості до реєстру досудових розслідувань і відповідно не розпочав розслідування», — заявив перед засіданням адвокат позивачів Ігор Волошин.

Суд задовольнив скаргу у повному обсязі. За словами Тетерука, заяву про вчинення кримінального злочину за статтею 111 ККУ «державна зрада» суд зобов’язав зареєструвати і внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Відтак ДБР змушене внести дані в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до заявм про скоєння злочину за ст.111 «Державна зрада» та відкрити провадження.

«Зрада споконвічно є найважчим злочином. Всі, хто допомагатимуть уникнути відповідальності винним особам - будуть співучасниками злочину. Не раджу нікому ставати поплічниками злодіїв», – написав Андрій Тетерук.

 

Як повідомляли, в інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук Президент України Володимир Зеленський відкинув причетність глави Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення «вагнерівців». Натомість він зізнався, що розповів Лукашенку усе про «вагнерівців».

Як відомо, 29 липня 2020 року у Білорусі були затримані 32 іноземні бойовики, яких потім ідентифікували як росіяни з ПВК Вагнера. За версією білоруської влади вони нібито прибули до Білорусі, щоб дестабілізувати обстановку напередодні президентських виборів. Частина затриманих значаться в базі «Миротворця» як ті, що воювали на Донбасі та в Сирії. Російський терорист Захар Прилєпін підтвердив, що серед пійманих у Білорусі найманців є колишні бойовики його «батальйону».

А 14 серпня Білорусь видала Російській Федерації усіх затриманих бойовиків з групи Вагнера, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Тоді головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Також у серпні 2020 року журналісти Яніна Соколова та Юрій Бутусов звинуватили Єрмака у зриві затримання банди «вагнерівців» – ймовірної операції, яку охрестили «найкращою в історії українських спецслужб». Президент та керівник ОП тоді це заперечили.

Згодом президент РФ Володимир Путін заявив, що групу росіян, яких затримали в Білорусі як найманців приватної військової компанії, заманили в країну в межах операції американських та українських спецслужб.

Наприкінці грудня п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що наприкінці 2018 року  він санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер».

Leopolis.news