logo
29/03
28/03
2 ...

Східниця продовжує жити в умовах «водяної» блокади

25-07-2021 13:191483

Східниця продовжує жити в умовах «водяної» блокади
Фото: pokatashkin.com

Не зважаючи на те, що Східницька селищна рада виконала всі умови Меморандуму, який був підписаний між очільником відомого українського курорту Іваном Піляком та головою Бориславської міської ради Ігорем Яворським для віднолення водопостачанням Східниці, значна частина курортного селища надалі потерпає від нестачі чистої питної води.

Про це повідомляє адміністрація селища на офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook.

Оптовому споживачу чистої питної води КП «Оазис Карпат» Східницької селищної ради бориславський «Вододар» воду не подає, хоч згідно Меморандуму, перевірка готовності водопровідних мереж шляхом подачі води на території Східниці (опресовка) мала відбутися з 17 по 18 липня, а постачання води – КП «Вододар» Бориславської міської ради зобов’язувалося відновити до 28 липня відразу після відшкодування витрат, пов’язаних перевіркою водопровідних мереж до подачі води згідно виставленого рахунку.

Кажуть, що цього разу каменем черговим каменем спотикання між Бориславом та Східницею стало питання непродуктивних втрат води у мережах. Східницьке КП «Оазис Карпат» запропоновало бориславському «Вододару» розділити непродуктивні втрати у східницьких мережах навпіл – 50 на 50. Проте ця пропозиція для бориславського водоканалу, який до цього часу поставляв воду східничанам і, відповідно, повинен нести усю відповідальність за результати своєї діяльності – в тому числі і за витоки та несанкціонований відбір води у мережах, – виявилася неприйнятною. Розділити непродуктивні втрати 50 на 50 із новоутвореним «Оазисом Карпат» бориславський «Вододар» відмовився. Східницький селищний голова Іван Піляк стверджує, що два дні перемовин із владою Борислава щодо відновлення подачі води у селище були безрезультатними! Надворі – жара близько 40 градусів за Цельсієм, відтак логіка диктує: дайте людям воду, а вже потім вирішуйте за столом переговорів розбіжності у підходах до покриття збитків, які виникли внаслідок безвідповідального господарювання «Вододару» на території Східниці. Але Борислав вирішив піти іншим шляхом.

Колишня метрополія продовжує випробовувати спрагою власну провінцію, яка внаслідок адміністративно-територіальної реформи вийшла з-під опіки Бориславської міської ради і набула статусу центру окремої незалежної від Борислава Східницької громади. Адміністрація колишньої провінції у свою чергу вважає, що поступатися знахабнілій монополією на водопостачання метрополії можна до певної межі, переступити яку не дозволяють інтереси громади. У результаті непоступливості двох суб’єктів владних повноважень – страдають люди.

Відомий український курорт Східниця майже місяць живе в умовах «водяної» блокади, а центральна влада наче не помічає цього, хоч ще недавно високопосадовці районного та обласного рівня стверджували, що КП «Вододар» підпадає під дію Закону України «Про природні монополії», відтак припинити подачу води у курортне селище не може. Правоохоронні структури, які мали би відстежувати за дотриманням українського законодавства, у цій безглуздій ситуації чомусь мовчать.

Один із мешканців Східниці, який уже місяць забезпечує свої потреби у воді, возячи її власною автівкою в бочках, зауважив, що ми живемо в країні, де сила права визначається правом сили. Водяний вентиль, на жаль, знаходиться в руках Борислава, а не Східниці. Виглядає на те, що воду східничани отримають лише тоді, коли виконають усі вимоги Борислава. І ради на то немає. Борислав вміло використовую водяний вентиль, щоб досягнути поставленої мети – перекласти відповідальність за нерадиве господарювання водоканалу впродовж кількох десятиліть на території курорту на плечі новоутвореної Східницької громади, залишивши за собою право відкривати і закривати водяний вентиль, який виступає основним аргументом у перемовинах – хочу відкрию, а можу і не відкрити. Нинішня ситуація з водопостачанням Східниці говорить про те, що усі ті Договори, які уклали відпочинкові заклади з «Вододаром», а також факт регулярної і своєчасної оплати за спожиту воду – нічого не варті, бо їм також припинили водопостачання. Щоб  не втратити відпочивальника великі готельно-відпочинкові комплекси та приватні садиби довозять воду у бочках, несучи таким чином економічні та репутаційні збитки.  А так би не мало бути, адже ми живемо у демократичній правовій державі, де усі суперечки повинні вирішуватися виключно у правовому полі цивілізованим шляхом за столом переговорів, а не відвертим і цинічним шантажем, випробовуючи людей в аномальну спеку спрагою.

Євген ЖУРКОВСЬКИЙ