logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Профільна комісія Львівської облради схвалила ідею створення меморіалу на «Цитаделі»

28-07-2021 17:345098

Профільна комісія Львівської облради схвалила ідею створення меморіалу на «Цитаделі»
Фото: пресслужба ЛОР

У вівторок, 27 липня, на засіданні комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради депутати підтримали ініціативу громадських організацій Львівщини щодо необхідності упорядкування історико-архітектурного меморіалу «Цитадель».

 

Про це інформує пресслужба ЛОР.

Автори звернення, представники громадських організацій «Меморіал», «Українська саправа», ЛОО КУН та громадські діячі Володимир Парубій, Андрій Салюк, Ігор Гаврилів, Мирослав Нагірний, Богдан Горбовий, Микола Посівнич наголошують, що «Цитадель» називають місцем пам’яті всіх народів Європи, тут, у концтаборі «Шталаг 328», утримували понад 280 тисяч військовополонених у період німецької окупації з 1941 до 1944 років.

Більше 140 000 в’язнів, серед них українці та представники різних народів Європи, були закатовані на території табору в тодішньому середмісті Львова.

«Сучасна повзуча забудова всередині фортечного комплексу, на місцях недосліджених масових поховань часу Другої світової війни, зруйнує історичну привабливість та стане наругою над пам’яттю про людей, невинно замордованих нацистським та комуністичним злочинними режимами», – йдеться у зверненні.

Громадськість закликає депутатів створити робочу групу із залученням істориків, архітекторів та інших фахівців для розробки концепції використання історичної архітектурної пам’ятки та створення на території меморіального комплексу, де вшановуватимуть пам’ять жертв війни та комуністичних репресій.

Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета наголошує, що неодноразово також порушував питання створення меморіального простору на «Цитаделі», але поки що жодних рішень міської влади не оприлюднено. Тому депутати підтримали ініціативу громадськості та перспективу вирішення цього питання обговорять на спільному засіданні з представниками комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму, а також Львівської міської ради.

«Це ганьба для Львова, що таке місце досі не вшановане. Важливо не допустити подальшу забудову цієї території та облаштувати меморіальний простір, встановити інформаційні таблиці. Місце для меморіалу є, але має бути розроблена концепція такого проєкту. Тому ми на спільному засіданні двох комісій обласної ради напрацюємо певні рішення, звернемося до міської ради, громадськості, фахівців, щоб реалізувати цю ідею і тим самим виправити історичну несправедливість», – пояснив Святослав Шеремета.

Leopolis.news