logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Вже 180 експертів з 33 країн готові брати участь в Експертній мережі Кримської платформи — Дмитро Кулеба

29-07-2021 14:544008

Вже 180 експертів з 33 країн готові брати участь в Експертній мережі Кримської платформи —  Дмитро Кулеба
Фото: rubryka.com

У четвер, 29 липня, Міністерство закордонних справ України та Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» підписали Меморандум про співпрацю з метою підтримки Експертної мережі Кримської платформи.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Тема деокупації Криму об’єднає найбільшу в історії України глобальну експертну мережу аналітиків і науковців. Вже маємо майже 180 українських та іноземних експертів з 33 країн. І ці цифри зростатимуть», - заявив після підписання документу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Меморандум передбачає започаткування Фондом Східна Європа окремої Програми, яка буде підтримуватиме дослідницькі проекти незалежних аналітичних центрів з багатьох країн світу та громадянського суспільства, надавати інформаційну підтримку Кримській платформі, підтримувати заходи, конференції, семінари та круглі столи в її рамках.

«Звільнення Криму - це історичне завдання Української держави. Для цього, зокрема, Крим має бути постійно присутнім в експертній та науковій думці світу. Саме тому з ініціативи Президента України Володимира Зеленського ми створюємо Кримську платформу і глобальну експертну мережу як один з її важливих рівнів», - зауважив Міністр.

Мережа об’єднає представників українських та іноземних неурядових організацій, аналітичних дослідницьких центрів і правозахисників, які досліджують весь спектр проблем російської окупації Криму. Вони вироблятимуть конкретні ідеї та пропозиції, даватимуть фахові оцінки ситуації заради ефективності політики деокупації Криму.

«Ще ніколи в історії України жодна тема не об’єднувала таку кількість аналітиків і світлих голів для спільного пошуку рішень проблем російської окупації півострова. Переконаний, такий високий інтерес до Мережі вже на старті свідчить, що експерти відчувають: Кримська платформа - це реальний механізм, який матиме довгострокові наслідки для України та світу», - підкреслив Дмитро Кулеба.

Міністр висловив вдячність президенту Фонду Східна Європа Віктору Ляху за партнерство. На його переконання, експертна дипломатія як частина публічної дипломатії допоможе Україні тримати Крим у постійному фокусі світової спільноти та відіграватиме дуже важливу роль у досягненні цілей Кримської платформи.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях підкреслив, що Фонд поділяє цілі та завдання Кримської платформи: «Я хочу відзначити надзвичайно активну та відкриту позицію міністерства. Переконаний, що консолідація зусиль держави та громадянського суспільства сприятиме кращій поінформованості міжнародної спільноти щодо реальної ситуації в Криму та ефективній протидії усім негативним наслідкам російської окупації».

Довідково

 Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повного відновлення суверенітету України над півостровом. Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане 23 серпня 2021 року в Києві.

Презентація експертної мережі Кримської платформи відбулась 7 червня. Експертна мережа об’єднає представників українських та іноземних неурядових організацій, аналітичних дослідницьких центрів і правозахисників, які залучені до дослідження усього спектру проблем, спричинених окупацією РФ Криму.

Leopolis.news