logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

Стало відомо, яку техніку та зброю покажуть на параді до Дня Незалежності (ФОТО)

01-08-2021 18:476167

Стало відомо, яку техніку та зброю покажуть на параді до Дня Незалежності (ФОТО)

Журналісти дослідили, які саме зразки техніки та озброєння проїдуть Хрещатиком у складі механізованої колони на День Незалежності України.

 

Видання «Defense Express» побувало на одній з чергових репетицій до військового параду.

Як попередньо заявлялось, особливістю військового параду з нагоди 30-ї річниці Дня Незалежності України буде залучення значної кількості новітніх зразків озброєння та техніки. Зведена механізована колона буде нараховувати 24 парадні розрахунки. Загалом близько 300 одиниць техніки та понад тисячу силовиків.

У параді візьмуть участь підрозділи Сухопутних військ ЗСУ, морської піхоти ВМСУ, зенітно-ракетних військ Повітряних сил, ССО, ДШВ та НГУ.

Підготовка до параду починає набувати динаміки і фарб, і це, власне, дещо сплутало наші грандіозні очікування від відвідин одного з чергових тренувань механізованої колони, яка має пройти Хрещатиком.

Тренування проходили, але не всі зразки були включені до парадного проходження. Частину техніки перефарбовували – бо запроваджено новий стандарт камуфляжу для тих же танків, БТР та бронеатомобілів.
Військова техніка української армії отримала нову схему маскувального фарбування. Цей БТР-4, як пояснили, «вже правильний»

А найбільш очікувані зразки – комплекси «Нептун», «Вільха», «Сапсан», той же танк «Оплот» та ремоторизований і модернізований Т-64БМ2 – ще перебувають на майданчиках підприємств. І мають долучитись до тренувань, як пояснили, вже на подальших етапах. Тоді, коли уся ці залізна армада з під Чернігова перебазується на летовище підприємства Антонов, у Київ.

Загалом передбачається, що у парадному проходженні зразки техніки та озброєння візьмуть у певному порядку. Він, як очікується, буде таким.
На чолі механізованої колони будуть тактичні колісні бойові машини

- тактичні колісні бойові машини Oncilla та «Дозор»;

- «коробочка» лінійних БТР-4Е з БТР-4К;

- «коробочка» БТР-3ДА;

СБА «Козак-2»

- дві «коробочки» спеціалізованих броньованих автомобілей «Козак-2» та «Козак-2М1»;

- потім пройдуть мобільні мінометні комплекси ММК «Барс-8».

Далі - бронетанковий та протитанковий акцент. Це «коробочка» БМП-1 з новим модулем, інтрига щодо його деталей поки зберігається. Так само ця інтрига стосується формату участі і нового «Оплоту» та Т-64БМ2, які у форматі єдиної коробки мають йти за оновленими БМП.

Далі після ремоторизованих Т-64БМ2 - десять танків Т-64БВ з усіма нововведеннями, здійсненими у ході капітального ремонту.

За танками мають пройти дві «коробочки» спеціалізованих броньованих автомобілей «Новатор» та «Варта». «Новатор» - з ПТРК «Стугна», «Варта» - з ПТРК Javelin.

За ними - ствольна буксирована артилерія. Це дві «коробчки» 2А36 «Гіацинт» та 152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б» у парах з вантажівками КрАЗ-6322.

За ними – найцікавіший блок. Це зразки модернізованих та нових систем РСЗВ: «Верба», «Вільха». Включно з основною штатною реактивною силою - РСЗВ «Смерч».  Потім - ОТРК «Сапсан».

Далі – найбільш очікувана прем'єра параду. Це сім машин зі складу першого дивізіону протикорабельного берегового комплексу РК-360МЦ «Нептун», котрий виготовляється на потреби ВМСУ. Усі – на базі Tatra.

До складу комплексу «Нептун» входить самохідна пускова установка УСПУ-360 (раніше - на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8), мобільний командний пункт РКП-360 (раніше - на шасі КрАЗ-63221), транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360 і транспортна машина ТМ-360 (раніше на КрАЗ-63221)

За «Нептуном» Хрещатиком пройдуть декілька «коробок», сформованих з ЗРК ПС ЗСУ. Це, зокрема, ЗРК «Тор», «Бук» та С-300ПС.

За протиповітряним блоком – безпілотно-повітряний. На автомобільних платформах проїдуть безпілотні авіаційні комплекси вітчизняної розробки, які нині активно використовуються Збройними силами України.

Це, зокрема, «Фурія», «Лелека-100» та PD-2. Буде і «турецький варяг» - розвідувально-ударний БпЛА Bayraktar TB2. Нині цей БпЛА несе службу у складі підрозділів ПС України, а нещодавно перший комплекс надійшов на озброєння ВМСУ.

Щонайменше, два апарати Bayraktar TB2 на трейлерах проїдуть по Хрещатку.

Далі - блок роботизованих платформ. Тут також інтрига поки зберігається - щодо зразків та формату подачі. За ними - вітчизняні та імпортні системи радіотехнічної розвідки та придушення, які використовуються у ЗС України.

Повнопривідні військові автомобілі з додатковим бронюванням HMMWV, позаду них - система TCI на базі позашляховиків Toyota Land Cruiser

Це, зокрема,система РЕБ «Буковель» та малогабаритна система радіоелектронної розвідки компанії TCI (США).

Вперше також буде показано низку нових командних та командно-штабних машин у прив'язці до мобільних пунктів супутникового зв'язку.

Ще два окремих «коробочних» блоки - нові серійні зразки, призначені для рятування та медичної допомоги бійцям на полі бою, і, власне, для «рятування» самої техніки та озброєння. Це санітарні та медичні машини для різних ешелонів, а також ремонтно-евакуаційна техніка.

Окрім парадного проходження механізованої колони, на День Незалежності буде розгорнута і статична експозиція з новими зразками озброєння та техніки. 

Leopolis.news