У Мін’юсті розповіли, як підтвердити походження коштів для купівлі земельної ділянки

https://leopolis.news/post/47080/u-minyusti-rozpovily-yak-pidtverdyty-pohodjennya-koshtiv-dlya-kupivli-zemelno-dilyanky-

02/08/2021

Тож, у пресслужбі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції розповіли, як підтвердити походження коштів для купівлі земельної ділянки, і що перевірятимуть нотаріуси.

Так, у разі набуття земельної ділянки сільськогосподарського призначення у власність за відплатним договором (купівля-продаж, рента, міна тощо) нотаріуси зобов’язані перевіряти джерела походження коштів або інших активів набувача. Це є однією з основних умов для купівлі земельної ділянки. Як нотаріуси встановлюватимуть джерела походження коштів і що допоможе їм під час правочину?

«Щоб встановити джерела походження коштів нотаріусам можна використовувати офіційні документи, публічну інформацію, зокрема відомості Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що формується та ведеться Національним агентством з питань запобігання корупції, інформацію, отриману від набувача», - зазначає начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), Тарас Грень.

Нагадуємо, що джерелами походження коштів для набуття у власність земельної ділянки можуть бути: заробітна плата (грошове забезпечення); гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами; дохід від підприємницької або незалежної професійної діяльності; дохід від відчуження майна; дивіденди; проценти; роялті; страхові виплати; виграші (призи) в азартні ігри, виграші (призи) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора; призи (виграші) у грошовій формі, одержані за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях; благодійна допомога; пенсія; спадщина; подарунки; кошти, отримані в позику (кредит); набуття права на знахідку або скарб; інші джерела, не заборонені законом.

Документами, що підтверджують джерела походження коштів, є:

- декларація про майновий стан і доходи;- декларація про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру/декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або органу місцевого самоврядування;- річна (квартальна, інша) фінансова та/або податкова звітність юридичної особи - набувача та фізичної особи-підприємця (за наявності), що отримана нотаріусом безпосередньо від набувача (баланс, витяги, що містять дані про прибутки та збитки господарської діяльності клієнта, податкова декларація з додатками);- фінансова звітність юридичної особи - набувача, що оприлюднена відповідно до вимог законодавства;- інші документи, що підтверджують джерела походження коштів.

Leopolis.news