logo
23/04
22/04
2 ...

Суд відправив екссуддю Чауса під цілодобовий домашній арешт

05-08-2021 08:582222

Суд відправив екссуддю Чауса під цілодобовий домашній арешт
Фото: korrespondent.net

Вищий антикорупційний суд відправив колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт.

Цю інформацію Укрінформу підтвердила прессекретар ВАКС Олеся Чемерис.

«Це правда, підтверджую інформацію», - зазначила речниця.

На сторінці ВАКС у Facebook уточнюється, що детектив НАБУ подавав клопотання щодо тримання під вартою для екссудді.

Також ВАКС зобов'язав Чауса носити електронний браслет.

На екссуддю поклали низку інших процесуальних обов’язків, зокрема: прибувати на вимогу до детектива, прокурора, суду; не залишати місце проживання без дозволу детектива, прокурора або суду.

Чаус також має повідомляти детектива, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та праці; здати на зберігання до відповідних органів держвлади паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд до України, а також утримуватися від спілкування із визначеними в ухвалі особами.

Строк дії запобіжного заходу йому визначений у межах строку досудового розслідування, тобто до 18 серпня 2021 року.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорсуду упродовж 5 днів з моменту проголошення.

Нагадаємо, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України та переховувався у Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито «перехопили» співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його підзахисний Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабаря, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також 3 серпня у НАБУ поінформували, що детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса у столичній лікарні «Феофанія».

Раніше у Вищому антикорсуді повідомили, що 1 серпня до суду від НАБУ надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу екссудді Дніпровського райсуду Києва. Того ж дня ВАКС розпочав розгляд клопотання, проте у зв’язку із відсутністю підозрюваного судове засідання було відкладено на 4 серпня 2021 року о 14:00.

Leopolis.news