Завершився семінар з велотуризму, що відбувся у чотирьох областях Західної України (ФОТО)

https://leopolis.news/post/48225/zavershyvsya-seminar-z-veloturyzmu-shcho-vidbuvsya-u-chotyroh-oblastyah-zahidno-ukrany-foto

21/08/2021

Розпочався семінар у неділю, 15 серпня, велопробігом по Львівському Розточчі.  Під час нього учасники семінару відвідали Яворівський національний природний парк, ознайомилися із його рекреаційно-туристичною діяльністю та інфраструктурою.

Наступного дня, 16 серпня, львівські любителі веломандрівок, вирушили уже на автобусі у кількаденну подорож Львівщиною та прилеглими областями. Зокрема, першого дня автоподорожі учасники семінару ознайомилися із історично-архітектурними об’єктами в містечках Броди і Кременець. Потім побували в історичних розкішних замках у Вишнівці та Збаражі (Тернопільська обл.), де дізналися багато цікавого про їх історію та їхніх власників.

У вівторок, 17 серпня, для учасників у Тернополі було проведено своєрідний «воркшоп» та виголошено кінцеву мету семінару. Потім семінаристи-веломандрівники побували у містечку Чортків, оглянули руїни місцевого стародавнього замку та історичні сакральні споруди. А ще того дня група побувала в НПП «Дністровський каньйон»,  де споглядала величний водоспад на річці Джурин, стародавній костел та розвалини двох веж Червоногорода, любувалися мальовничою панорамою на містечко Заліщики в оточені Дністра тощо. Мандрівка того дня закінчилася у селі Делятин, що на Івано-Франківщині.

Середа, 18 серпня, розпочалася з лекції-ознайомлення із природними та історично-краєзнавчими об’єктами Івано-Франківщини, з туристичними шляхами цього краю. Також учасники семінару відвідали екологічний візит-центр Карпатського національного природного парку в містечку Яремче, де почули багато цікавого про екосистеми та туристичні шляхи цієї природоохоронної установи й переглянули цікавий фільм по природні та етнічні особливості Гуцульщини.

В обідню пору група веломандрівників із Львівщини вже була в музеї екології Карпат у Рахові (Закарпатська обл.), що належить Карпатському біосферному заповіднику і також мали нагоду почути багато цікавого про екологію, історію та побут гуцулів.

Завершальним етапом того дня були відвідини закладу «Колиба опришків» у Нижньому Селищі, що неподалік містечка Хуст. Там учасники семінару взяли участь в етно-забавах «Гуцульські вечорниці».

У четвер, 19 серпня, група вирушила у бік  НПП «Синевир». По дорозі оглянули ландшафти карпатських Горганів, що відкриваються із Синевирського перевалу, та побували в селі Колочава (село 10-ти музеїв), де оглянули так званий скансен – музей просто неба, що має назву «Старе село». Після відвідин Колочави група семінаристів-велолюбителів побувала на озері «Синевир», що є найпопулярнішим рекреаціно-туристичним осередком тутешнього національного природного парку.

В останній день семінару, 20 серпня, його учасники відвідали військо-фортифікаційний об’єкт «Бункер лінії Арпада» періоду Другої світової війни, що у селі Верхня Грабівниця, та послухали розповідь про воєнні події, які тут мали місце у 1944-1945 роках.

Однак, одним з найцікавіших пунктів програми семінару того дня стала колоритна етно-забава «Лемківське весілля» у селі Дубриничі, що на Закарпатті.

У пізню вечірню пору усі семінаристи-велолюбителі, сповнені приємних вражень та збагативши свої знання про мальовничі куточки Західної України, повернулися до Львова.

Варто зазначити, що у часі переїздів від містечка до містечка, з однієї області в іншу, учасники семінару слухали цікаві лекції про організацію велотурів, про правильний вибір того чи іншого веломаршруту для певної категорії любителів веломандрівок, та про принципи і методи створення туристичних веломаршрутів, правильне їх ознакування.

У підсумку семінару групами його учасників було презентовано проекти п’яти можливих веломаршрутів – два у Львівській області, та по одному в Тернопільській, Івано-Франківській і Закарпатській.

Семінар «Еко-Логіка – транскордонний велотуризм на територіях природно-заповідного фонду на кордоні держав, регіонів та культур» відбувся в рамках проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони»,  та реалізованому завдяки Грантовому контракту відповідно до програми Євросоюзу PL-BY-UA 2014-2020.

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news