logo
19/04
18/04
2 ...

Новий навчальний рік військові виші розпочнуть з оновленими освітніми програмами – Міноборони

01-09-2021 15:526717

Новий навчальний рік військові виші розпочнуть з оновленими освітніми програмами – Міноборони
Фото: пресслужба Міноборони

Директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України Володимир Мірненко розповів, що нового в освітніх програмах 2021-2022 навчального року.

 

Про це інформує пресслужба Міноборони. 

«Особливість цього навчального року в тому, що відтепер курсанти та слухачі військових вишів навчатимуться за оновленими освітніми програмами для здобуття ступеня вищої освіти «бакалавр» та «магістр». Вони розроблені на підставі державних стандартів та нових професійних стандартів, досвіду застосування Збройних Сил України на Сході держави, а також відповідно до програм і методичних підходів, які використовуються у державах-членах НАТО», – каже Володимир Мірненко. 

«Крім того, синхронізовано освітні програми курсів професійної військової освіти (L-1 — L-4), які розроблено з урахуванням євроатлантичних процедур планування та ухвалення військових рішень. 

Відповідно до тогорічного наказу Міністерства оборони України «Про організацію підготовки офіцерських кадрів тактичного рівня та сержантського (старшинського) складу у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти» для курсантів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти (ВНП ЗВО) під час опанування бакалаврської програми обсягом 240 кредитів ЄКТС за рахунок резерву навчального часу передбачено додаткове навчання за окремими навчальними планами-програмами обсягом 30 кредитів ЄКТС (900 навчальних годин) з метою вдосконалення фахової підготовки, посилення практичної спрямованості навчання (фаховий курс професійної військової освіти L-1B)», – додав він. 

За словами Володимира Мірненка, найбільший конкурс спостерігався серед вступників до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за спеціалізаціями «Управління діями підрозділів механізованих військ» та «Морально-психологічне забезпечення у підрозділах, на кораблях».  Не меншим він був і у Військовій академії м. Одеси, де молодь виявила бажання опановувати романтичні професії за спеціалізаціями «Управління діями підрозділів десантно-штурмових військ», «Управління діями підрозділів морської піхоти» та «Управління діями підрозділів військової розвідки». Традиційно високим був конкурс на льотні спеціальності до Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та військово-морські спеціальності до Інституту ВМС Національного університету «Одеська морська академія». 

Значна кількість абітурієнтів також прагнула стати курсантами Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Житомирського військового інституту імені Сергія Корольова, Військово-юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, щоб здобути фах військового юриста, фінансиста, перекладача, спеціаліста у галузі кібербезпеки та комп’ютерних наук. 

Крім цього, для всіх спеціальностей підготовки військових фахівців тактичного рівня вводяться навчальні дисципліни «Основи військового управління» (штабні процедури НАТО) та «Бойова система виживання воїнів» (тактична медицина та виживання льотного складу в умовах автономного існування для військових фахівців льотного профілю). 

У навчальних закладах тактичного рівня переопрацьовано програму навчальної дисципліни «Іноземна мова» (600 навчальних годин). Мета цього кроку — розвиток і вдосконалення мовленнєвих умінь і навичок, які мають забезпечити спілкування іноземною мовою у професійному середовищі військовослужбовців в усній та письмовій формах відповідно до мовного стандарту НАТО STANAG 6001 та ІКАО (для військових фахівців льотного профілю). 

З метою вдосконалення освітнього процесу та наукової і науково-технічної діяльності у військових вишах, закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, ВНП ЗВО, наукових установах, підвищення якості підготовки військових фахівців, зокрема й за стандартами НАТО, розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки». 

Ним передбачається внесення змін до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та «Про наукову і науково-технічну діяльність». Реалізація правових норм законопроєкту надасть можливість Міноборони, іншим центральними органами виконавчої влади та державним органам, до сфери управління яких належать ВВНЗ та ВНП ЗВО, розширити повноваження та підвищити ефективність підготовки кадрів для потреб сил оборони. 

Leopolis.news