На Форумі місцевого розвитку обговорили проблеми туризму на природно-заповідних територіях

https://leopolis.news/post/48955/na-forumi-miscevogo-rozvytku-obgovoryly-problemy-turyzmu-na-pryrodno-zapovidnyh-terytoriyah

03/09/2021

Учасники обговорили можливості ефективного та дбайливого використання туристичного потенціалу природних парків, інформує пресслужба ЛОР.

Директор департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуард Арустамян розповів про проєкти, які передбачають підтримку українських  природно-заповідних територій та анонсував презентацію відкритого кадастру природно-заповідних територій, який наступного тижня представить  Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Під час дискусії гості форуму з різних областей України розповідали про успішні практики, цікаві туристичні пропозиції.

Директор департаменту екології  та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації Сергій Натрус  поділився досвідом, як розвиваються національні та регіонально-ландшафтні парки  Донеччини.

«За 53 млн грн з обласного фонду нам вдалося частково зміцнити основну базу двох природних парків. Ми шукаємо партнерів і готові залучати кошти донорів задля збереження унікальних територій парків та створення  популярних туристичних маршрутів»,  - зазначив Сергій Натрус.
Директор Національного парку «Синевир» Микола Дербак презентував принади природної  території у понад 3 тисяч гектарів. Він розповів, що парк відвідують щоденно до тисячі туристів. Інформаційні стенди у кожному населеному пункті, розбудова рекреаційних майданчиків, розробка нових екологічних маршрутів, реконструкція єдиного в Україні унікального «музею лісу і сплаву», проведення фестивалів та семінарів - це ті заходи, які вдається втілювати за кошти із внесків за відвідування парку.

«Ми стараємося, щоб кожне село мало інформаційні візит-центри, природоохоронні відділення, а також свою особливість, так звану «родзинку», за якою їхатимуть люди. Ми розуміємо, що маємо щоразу зацікавлювати туристів», - пояснив Микола Дербак.

Туризм має розвиватися на засадах сталості, мінімально впливаючи на екосистему. Для цього варто  налагодити взаємодію між природоохоронними установами, місцевою владою та представниками локального бізнесу, - зазначили учасники дискусії.

За словами начальниці управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації Наталі Табаки, туристична  інфраструктура розвивається стрімко, тому  ключовим фактором є донесення інформації про те,  де можна відпочити й що побачити.

Вона розповіла про нові туристичні проєкти, розбудову велодоріжок в рамках проєктів  «ВелоБескиди» та  «Велокарпатія».

«Наше завдання зберегти потенціал природно-заповідних територій і унікальну природну спадщину та біорізноманіття. Тому, коли ми здійснюємо промоційні заходи, завжди подаємо інформацію для туристів щодо заборон та дій, які є дружніми або недружніми у ставленні до природи», - пояснила Наталя Табака.  
 Діяльність військових лісгоспів також потребує обговорення та конкретних рішень, зокрема на рівні обласної влади, на цьому акцентував  під час дискусії заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.   «Є потреба задуматися про долю військових лісгоспів. Нам варто проаналізувати їхню економічну ефективність та доцільність їхнього існування загалом. Адже такі лісгоспи є всередині природо-заповідних територій, і вони, найчастіше, суперечать заповідній справі», - додав Юрій Холод.

Leopolis.news