logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

На Самбірщині просять Зеленського визнати лемків депортованим народом

06-09-2021 12:135863

На Самбірщині просять Зеленського визнати лемків депортованим народом
Фото: Миколи Сенейка

У неділю, 5 вересня, у с. Нагірне Ралівської ОТГ Самбірського району шістнадцятий раз відбувся фестиваль лемківської культури «До тебе лину, моя рідна земле» з обов’язковим атрибутом – запаленням ватри.

 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Зазначалося, що лемки як етнос єдині без своєї території. Вони її примусово були позбавлені після війни сталінським режимом. Залишивши обжиті домівки, доглянуту землю та статки змушені були розселитись по селах і містах України. Ніби загоїлись давні рани трагедії, але є речі, які не підвладні часу та забуттю. Хоч старожилів все-менше і менше, але свою любов до рідного краю, отчого порогу, мови і культури бабусі та дідусі передали дітям, внукам.

Саме нащадки переселенців великим написом на сцені «Цне ми ся за тобом, мій Лемківський краю» вкотре нагадували, що ніщо не забуто. Для участі в фестивалі, який розпочався з урочистих привітань голови Самбірської районної ради Віталія Кімака, заступника голови РДА Павла Грабського, молитви, підняття державного та лемківського прапорів, вшанування пам’яті загиблих на Донбасі, запалення ватри, чисельно з’їхались лемки із США, Києва, Житомира, Львова, Дрогобича та тепер об’єднаної Самбірщини.

Поміж тим активісти збирали підписи під звернення до президента України про визнання лемків депортованим народом. Їх треба 25 тисяч, а вже, як повідомили, дотягують до цієї кількості.

 Змістовною була культурна програма фестивалю. На сцені виступав народний ансамбль «Яворина» з Дрогобича, популярний народний колектив лемківської пісні «Юш мелем» з незмінним керівником Любою Теплою с. Нагірне. Оплесками нагородили Христину Шийко, яка виконала соло на скрипці, а також наймолодшу учасницю, ученицю СШ№10 м. Самбора Анастасію Хробак, яка і грала і співала. Не обійшлося без пісень у виконанні родинного дуету «Червоне і чорне» заслужених артистів України Ярослава та Валентини Теплих із Житомира та інших відомих та знаних майстрів сцени.

Але не менш важливими були також теплі зустрічі, обмін думками, гостинні столи, атмосфера єдності, любові і впевненості, що як будемо ми, то й буде Україна. Земляків колишньої Лемківщини вкотре об’єднала Ватра, вселила їм переконання, що край, в якому живуть, навіки рідний. Бо він, як співалось, одна-єдина Україна. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news 

Фото Миколи Сенейка