logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Єврокомісія хоче накласти санкції на Польщу

07-09-2021 20:316573

Єврокомісія хоче накласти санкції на Польщу

Єврокомісія оголосила про звернення до Суду ЄС із пропозицією накласти фінансове стягнення на Польщу за невиконання рекомендацій Єврокомісії та попередніх рішень Суду ЄС стосовно усунення правових суперечностей між законодавством Польщі та законодавством ЄС щодо забезпечення незалежності суддів.

 

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає «Укрінформ».

«Єврокомісія прийняла сьогодні два окремі рішення, що пов’язані із рішеннями Суду ЄС та з тим, що дії польської влади продовжують підривати діяльність судової системи Польщі. По-перше, Єврокомісія вирішила просити Суд ЄС накласти фінансові стягнення на Польщу для того, щоб забезпечити виконання рішення суду ЄС щодо тимчасових заходів відповідно до статті 279 Угоди ЄС (від 14 липня 2021 року). Це рішення стосується функціонування Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі та призупинення інших положень законодавства Польщі, що впливають на незалежність суддів», – наголошується у повідомленні.

Зокрема, Єврокомісія просить Суд ЄС запровадити стягнення проти Польщі, яке буде застосовуватися щоденно, весь період, доки заходи, що передбачені згаданим рішенням Суду ЄС, не будуть повною мірою імплементовані.

Другим рішенням Єврокомісія вирішила надіслати Польщі лист «формального повідомлення» в рамках правової процедури відповідно до статті 260 Угоди ЄС, у зв’язку із неприйняттям необхідних заходів для виконання рішення Суду ЄС від 15 липня 2021 року, яким встановлено невідповідність польського законодавства щодо дисциплінарного режиму для суддів із законодавством ЄС.

Як нагадується у документі, 20 липня цього року Єврокомісія надіслала Польщі офіційний лист стосовно двох питань в контексті виконання рішення Суду ЄС щодо тимчасових заходів (від 14 липня), а також щодо рішення Суду ЄС про невідповідність національного законодавства Польщі правовим нормам ЄС (від 15 липня). У цьому листі Єврокомісія просила Польщу поінформувати про заходи, що здійснені для виконання згаданих рішень Суду ЄС.

Уряд Польщі відповів на цей офіційний запит Єврокомісії 16 серпня. В свою чергу Єврокомісія дійшла висновку, що Польща не здійснила всі необхідні заходи для виконання рішень Суду ЄС та продовжує застосовувати законодавство, яке було оскаржене на європейському рівні, включаючи застосування дисциплінарних заходів проти суддів та продовження діяльності Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі.

Leopolis.news