logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

У Львові стартував масштабний історико-музичний проєкт «Заборонена музика»

08-09-2021 09:226703

У Львові стартував масштабний історико-музичний проєкт «Заборонена музика»
Фото: організаторів

Громадська організація Collegium за підтримки Українського Культурного Фонду спільно з Вюртембергською філармонією (Німеччина), Університетом Мальме (Швеція), Львівським органним залом та Галицьким Музичним Товариством працюють над втіленням масштабного історико-музичного проєкту.

Про це пишуть організатори.

«Заборонена музика» має на меті розповісти про долі та творчість композиторів в умовах тоталітарних режимів нацистської Німеччини та Радянського Союзу. Водночас проєкт показує силу мистецтва, що долає будь-які заборони задля утвердження загальнолюдських цінностей – гідності, свободи і толерантності. 

«Ми хочемо показати роль митця в тоталітарному суспільстві на прикладі німецької та української культури. Порівнюючи спільний історичний досвід, наочно переконуєшся: про це важливо говорити і поглиблювати дискусію, щоб подібне більше не повторилось», – ділиться ідеєю артистичний керівник проєкту Іван Остапович.

У проєкті німецька та українська музика звучатимуть поруч – як документи трагічної епохи, про яку ми маємо пам'ятати. Слухачі матимуть змогу насолоджуватись творчістю Барвінського, Кудрика, Лятошинського, Ратгауза, Гіндеміта, Шенберга та інших композиторів у виконанні Ukrainian Festival Orchestra під дириґуванням Івана Остаповича (Україна) та Даніеля Ганссона (Швеція).

Проєкт передбачає три симфонічні концерти, які відбудуться в Львівському органному залі 26 вересня, 3 та 19 жовтня, кожен з них має свою концепцію:

«Заборонена музика» представлена ​​музикою композиторів, забороненою свого часу політичними режимами через небажання митців служити ідеологічним цілям. Вони не хотіли адаптувати свою творчість під диктат режиму, так і не отримавши заслуженого місця на рідній музичній сцені.

«Нелегальна музика» створена у найглибшій темряві. Це твори, що виникли в еміграції чи у безвиході в’язниць і таборів. Це невгамовна енергія творчого світіння, непокори та опірності митця у боротьбі з насильством та невблаганним злом. 

«Шкідлива музика» була визнана недоречною через свою унікальність та походження або особистість її авторів. Провідні митці свого часу звинувачувались у «формалізмі», їхні твори називали «дегенеративним мистецтвом».

«Концепція забороненої музики виникла з думок в рамках стратегії Ukrainian Live. Прекрасна ідея, створена Іваном Остаповичем та Тарасом Демком, досліджувати українську музику та врятувати її від забуття надихнула нас на новий фокус. Ми хочемо висвітлити музику, створену в екстремальних ситуаціях, під час переслідувань, ув’язнення та труднощів. Проводячи паралелі між Німеччиною та Україною часів тоталітарних режимів ми бачимо подібність у тому, як музика та артисти постраждали під час політичних переслідувань та обмежень, і саме це ми відобразимо у концертних програмах,» – тлумачить обрану концепцію художний радник проєкту, композитор та Університету Мальме (Швеція) Стаффан Сторм.

В рамках реалізації проєкту матиме місце наукова конференція «Музика і політика» від Галицького музичного товариства, яка протягом двох днів збере близько п’ятнадцяти музикознавців, істориків,  композиторів та виконавців. Будуть розкриті питання культурного порозуміння та ролі митця у складний тоталітарний час.

Вагомими результатами проєкту стануть створені професійні записи концертних програм, що будуть доступні на Youtube-каналі Collegium Management, а також концептуальне тримовне видання про проєкт, що включатиме в себе історії життя композиторів.

«Ми вражені долями усіх цих композиторів. Усі вони розповідають, як музика стала тим, що не зупинить жодна сила. Як у Барвінського, який після ув’язнення відновив по пам’яті більшість своїх знищених творів. Чи у Віктора Ульмана, який писав музику в наймоторошніших місцях ув’язнення у концентраційному таборі. Незважаючи ні на що, музика знаходить шлях до перемоги», – розповідає генеральний музичний керівник проєкту Даніель Ганссон (Швеція).

Проєкт реалізується в рамках стратегії Ukrainian Live за підтримки Українського Культурного Фонду. 

«З 2019 року ми втілюємо довгострокову стратегію промоції української музики Ukrainian Live. З того часу ми постійно досліджуємо її, і перспективи щоразу розширюються і вражають. Можна сміливо стверджувати: в нашій культурі ще дуже багато білих плям. Радянська тоталітарна система сильно змінила природній розвиток музики України,» – додає директор проєкту Тарас Демко.

Слідкувати з проєктом можна на офіційній сторінці Forbidden music,  Facebook-сторінці Ukrainian Live та Youtube-каналі Collegium Management.

Leopolis.news