Вибори в ОРДЛО, або про апетити Кремля

https://leopolis.news/post/49314/vybory-v-ordlo-abo-pro-apetyty-kremlya-

10/09/2021

Так, під час виборів до Держдуми РФ у 2016 році жорсткої реакції Заходу на участь в них жителів окупованого Криму не було, що, до речі і «розігріло апетит» Москви щодо Донбасу. Але часи змінюються і в цей раз його реакція цілком можлива. 

Так, в зазначеному зверненні українського парламенту до Радбезу і Генасамблеї ООН, ОБСЄ, Євросоюзу, НАТО та інших міжнародних організацій, парламентських асамблей, іноземних парламентів і урядів, абсолютно справедливо вказується, що проведення виборів в Держдуму РФ в Криму і ОРДЛО роблять її нелегітимною, оскільки в них в такому випадку будуть брати участь жителі окупованих територій, що прямо суперечить міжнародним нормам. 

Більш того, особливо, що стосується ОРДЛО, це ще й робиться з численними порушеннями і «з-під палки», що й зрозуміло, адже для Кремля, в якому результати голосування в загальних рисах вже давно відомі, оскільки однозначно будуть сфальсифіковані, головним є показати «єднання народу Криму і Донбасу з Росією».  І там для демонстрації цього підуть на будь-які порушення. Для Москви це настільки важливо, що там навіть пішли на певні ризики, оскільки після проведених виборів в казки про «громадянську війну» в Україні, думається, мало хто повірить, адже в даному випадку досить явно видно, що саме Росія є ініціатором конфлікту і його активною стороною, окупувавши значну частину території нашої країни, а тепер намагається її «легалізувати». 

Так звані «влади ЛДНР» за вказівкою з РФ вже роблять все можливе, щоб вислужитися перед нею, проводячи в т.ч. насильницьку «прискорену паспортизацію», створюючи всі умови для того, щоб відсутність російського громадянства погіршувало і без того складне життя в ОРДЛО, а так само за допомогою адміністративного ресурсу, в першу чергу тиснучи на бюджетників. 

А ось що стосується самих виборів, то дане постановочне шоу обіцяє бути масштабним, причому настільки, що т.зв. «влади ЛДНР» вже попередили жителів окупованих територій, що в період їх проведення з 17 по 19 вересня їм варто відкласти поїздки в Росію, так як на пунктах пропуску в цьому напрямку очікуються «пробки». 

Невже це свідчить про велику зацікавленість жителів ОРДЛО проголосувати на російських виборах? Зовсім ні, окупаційна влада організувала примусові автобусні тури на виборчі дільниці. І спробуй тут не поїхати! Все ж за списками, які звіряє «старший групи». Так що в разі відмови від «екскурсії на вибори» цілком можна позбутися, як мінімум – премії або роботи, а в особливих випадках і привести новоспеченого громадянина РФ до «підвалу МГБ». 

До речі, цю обставину чудово розуміють в Україні. Нещодавно віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков абсолютно справедливо назвав тих жителів окупованої частини Донбасу, які отримали російські паспорти, – заручниками. Більш того, він підкреслив, що це ніяк не вплине на плани її реінтеграції, а що стосується чужих паспортів в їхніх кишенях, то українська влада не визнає ці документи і ніяких санкцій щодо осіб, які їх отримали фактично з примусу, не буде. 

Різниця в підходах помітна. Загалом, 9 вересня Україна в черговий раз довела свою позицію прихильності дотримання міжнародного права і, з урахуванням перерахованого вище, залишається очікувати аналогічних дій і від країн і організацій, до яких звернулася Верховна Рада. В разі відсутності такої  реакції європейських та інших країн апетити Кремля цілком можуть ще більше зрости і, цілком зрозуміло, що не лише на українському напрямку.

У Кремлі, на жаль, розуміють тільки силу. Виходить, що чекаємо від Заходу, як мінімум нових санкцій, як вказано в зверненні, проти «представників органів влади та окупаційної адміністрації Російської Федерації, які залучають громадян України на окупованих територіях до виборів в Державну Думу, і порушують суверенітет України». І сподіваємося, що на відміну від 2016 року, це цілком може статися.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news