logo
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

США готові до участі в «нормандському форматі», – Вікторія Нуланд

11-09-2021 17:356259

США готові до участі в «нормандському форматі», – Вікторія Нуланд
Фото: pravda.com.ua

Заступниця державного секретаря Сполучених Штатів Америки з політичних справ Вікторія Нуланд заявила, що США готові до участі як в нормандському форматі, так і в паралельному з ним процесі.

Про це вона сказала в п'ятницю, 10 вересня, у Києві в рамках на конференції YES Brainstorming, передає DW.

«Щодо переговорного формату, ви знаєте, що в адміністрації (президента США Барака) Обами я та інші брали участь у форматі, паралельному з «нормандським». Німеччина і Франція були в «нормандському форматі» з Україною і Росією, а потім ми на підтримку цілей і прагнень говорили з Москвою і Києвом, щоб спробувати підтримати, закрити прогалини й додати нашу частку креативності. Ці зусилля не значно просунулися. Що ми сказали Україні, Росії, європейцям - це те, що ми готові повторно брати участь у будь-якому вигляді - чи то в «нормандському форматі» або знову в паралельній підтримці, якщо наша сторона побачить спосіб, яким ми можемо допомогти», - сказала Нуланд, цитує інформагенція «Інтерфакс-Україна».

Вона зазначила, що, за її даними, 9 вересня відбулася зустріч радників президентів України й РФ Андрія Єрмака і Дмитра Козака, а також радників президентів Франції й Німеччини. «Вона (зустріч - Ред.) була принаймні більш позитивною в тоні. Якщо цей процес оживе й отримає якесь життя - ми готові допомогти», - зазначила вона.

Оновлення наглядової ради «Нафтогазу»

Крім того, Нуланд зазначила, що США закликають сторони об'єднатися в оновленні наглядової ради НАК «Нафтогаз України» та позиції її виконавчого директора.

«Вчора ми заявили про нашу стурбованість у зв'язку з тривалою кризою керівництва в "Нафтогазі", включно з фактом, що деякі з міжнародних спостерігачів пішли у відставку. Тому ми закликаємо сторони об'єднатися в оновленні наглядової ради "Нафтогазу" і його виконавчого директора, і зробити це відповідно до принципів управління Організації економічного співробітництва та розвитку», - сказала Нуланд.

Вашингтон очікує прогресу в антикорупційному законодавстві

Іншим аспектом, який згадала у своєму виступі Нуланд, стало антикорупційне законодавство в Україні. За словами представниці Держдепу, США очікують від Верховної Ради просування стосовно законодавства про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і захисту його незалежності, а також остаточних кроків щодо реформ у Службі безпеки України.

«Ми також очікуємо від ВР продовження поступу стосовно законодавства щодо Національного антикорупційного бюро і захисту його незалежності, а також остаточних кроків щодо реформ у Службі безпеки», - сказала Нуланд.

Вона наголосила, що всі ці аспекти стосуються «здоров'я, сили й чистоти України, та уряду, який служить своїм громадянам». «Тож ми продовжимо говорити про ці речі. Певного значного прогресу було досягнуто, і ми просто хочемо бачити, що Україна дотримується курсу», - зазначила Нуланд.

Leopolis.news