Людям, які мають симптоми ГРВІ, сімейний лікар має робити тест на COVID-19 – Кузін

https://leopolis.news/post/49536/lyudyam-yaki-mayut-symptomy-grvi-simeynyy-likar-mae-robyty-test-na-covid-19--kuzin

14/09/2021

Про це в інтерв’ю LIGA.Life розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його словами, кожен лікар має призначати такий тест пацієнтові з ознаками ГРВІ. Зараз в Україні є близько 2 млн антиген-тестів, вони розподілені на рівні сімейної медицини. 

«Якщо у лікаря немає швидкого тесту на антиген, він може забрати матеріал у пацієнта на ПЛР і направити його до найближчого центру контролю та профілактики хвороб. Такий тест зроблять там упродовж доби, без черги. Він буде безоплатний і лікарю первинки повернеться результат», – сказав Кузін.

Він додав, що зараз є запас у 2 млн ПЛР-тестів, які можна використовувати щодня. 

«Їх вистачить, щоб система працювала на пікових рівнях упродовж чотирьох місяців», – пояснив санлікар.

Також завершують додаткову закупівлю 2,8 млн швидких тестів, які додадуть на рівні областей. Найближчими тижнями розвезуть ще 4 млн ПЛР-тестів. 

Також тест на ковід мають робити тим, хто був у контакті з інфікованим. Така людина має обов’язково протестуватись через три-п'ять днів після останнього контакту, особливо коли у неї з’являються симптоми. 

«Штам Дельта передається швидше, він агресивніший з погляду поширення. Тому в наказі МОЗ прописана норма, що з усіма контактними має зв’язатися лікар-епідеміолог і призначити тестування на рівні центру контролю та профілактики хвороб», – пояснив Кузін.

Leopolis.news