logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Парк сучасної української скульптури PARK3020 просить віддати їм пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту

14-09-2021 16:597765

Парк сучасної української скульптури PARK3020 просить віддати їм пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту
Фото: пресслужба ЛМР

Парк  сучасної  української скульптури  PARK3020 звернувся  до  організаторів фестивалю LvivMozArt, зокрема до представників  Львівської  міської  ради  та  ГО  «Львів.Моц.Арт.3»  з  пропозицією  перенесення скульптури  Франца Ксавера Моцарта.

 

Відповідне звернення є у розпорядженні Leopolis.news. 

«На хвилі сьогоденної дискусії громадськості щодо мистецької  цінності  скульптури  Францу  Ксаверу Моцарту  у  Львові,  парк  сучасної  української скульптури  PARK3020,  звертається  до  організаторів фестивалю LvivMozArt, зокрема до представників  Львівської  міської  ради  та  ГО  «Львів.Моц.Арт.3»  з  пропозицією  перенесення витвору  мистецтва  Себастьяна  Швайкерта  в простір сучасної світової скульптури PARK3020, де для неї є місце, та де вона знайде свого глядача», – йдеться у повідомленні

«Вважаємо,  що  мистецтво  повинно  тільки об’єднувати» – наголошують у PARK3020. 

Зазначимо, що парк  сучасної  української скульптури  PARK3020 розташований у c. Стрілки Перемишлянського району.  

Як відомо, 26 серпня на площі Маланюка у Львові урочисто відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцар та. Скульптуру відкрили до 230-літнього ювілею Франца Ксавера Моцарта (композитора, музичного діяча Львова і натхненника фестивалю). До її відкриття долучився міський голова Львова Андрій Садовий.

Ініціаторами встановлення скульптури є Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt разом з Міжнародною фундацією Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія) та науковим товариством Mozartiana Galicia.

Ксавер Моцарт з великою перукою свого батька, яка завжди була йому завелика. В 16 років він втік з Відня, нікому нічого не сказавши, і 30 років прожив у Галичині, більшість часу – у Львові.

Як зазначалось, скульптура показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він все життя відчував, а також з його дідом Леопольдом, основоположником музичної династії Моцартів.

Однак пам’ятник викликав хвилю обурення у мережах і несхвалення львів’ян, хоча деякі митці схвально відгукнулись про нього.

Натомість на сайті місцевих петицій почався збір підписів під петицією громадської діячки Наталки Криничанки про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту, який нещодавно відкрили на площі Євгена Маланюка у Львові.

 

Leopolis.news