logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
2 ...

Надії майже не було: у Львові медики дивом врятували жінку, яка виношує двійню

15-09-2021 18:206020

Надії майже не було: у Львові медики дивом врятували жінку, яка виношує двійню
Фото: zaxid.net

Наприкінці минулого тижня до Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги «швидка» доставила 38-річну вагітну львів’янку у критичному стані: без свідомості, з надзвичайно низьким тиском, пульсом і сатурацією менш як 50. Стан був критичний. 

Надії, що жінка виживе, майже не було. Про це повідомила ZAXID.NET завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні, доктор медичних наук Наталія Матолінець.

Пацієнтці відразу у приймальному покої надали реанімаційну допомогу і провели необхідні обстеження. Під час проведення ЕХО-серця лікарі побачили величезний тромб, який перекривав всю праву половину серця. Окрім того, вони дізналися, що жінка вагітна двійнею: 8-9 тиждень вагітності після екстракорпорального запліднення.

«У правому шлуночку був величезний тромб, який практично зупинив рух крові. У такій ситуації було два виходи: або проводити операцію, хоч ризик дуже високий. Або тромболізис (розчинення), що також критично і для жінки, і для плоду. За життєвими показами зупинилися на тромболізисі, який розпочали відразу у реанімаційній палаті приймального покою», – каже Наталія Матолінець.

Упродовж двох годин процедури тромболізису лікарі боролися за життя вагітної пацієнтки. Це дало позитивний результат: у пацієнтки піднявся тиск і сатурація, вирівнявся пульс. Тоді її перевели на непрямі коагулянти і продовжили лікування у реанімаційному відділенні.

Пацієнтка, як розповіла Наталія Матолінець, навесні перенесла важку форму коронавірусної інфекції. Лікувалася в лікарні швидкої медичної допомоги. Через тривале неефективне лікування безпліддя, жінка зважилася на штучне запліднення. Перша спроба завершилася викиднем. Зараз жінка на 10 тижні вагітності і виношує двійню.

«Ковід сприяє тромбоутворенню ще тривалий час після одужання. Штучне запліднення, під час якого вводиться велика кількість гормонів, також призводить до підвищених ризиків утворення тромбів. У нашої пацієнтки збіглися декілька факторів і те, що нам вдалося врятувати і її, і її двійню – це просто диво», – каже Наталія Матолінець.

Це було непросто. Після проведення тромболізису і введення антикоагулянтів у місці запліднення утворилася велика гематома, бо ліки, як каже лікарка, не лише розчиняють тромб, а розріджують усю кров. Медики боялися, що відбудеться розшарування плаценти, виникне маткова кровотеча. До порятунку пацієнтки підключилися гінекологи. Спільними зусиллями їм вдалося врятовувати і жінку, і її малят.

У середу, 15 вересня, жінку з реанімації переводять у кардіологічне відділення лікарні, де вона буде ще деякий час під спостереженням лікарів.

Leopolis.news