Надії майже не було: у Львові медики дивом врятували жінку, яка виношує двійню

https://leopolis.news/post/49634/nadi-mayje-ne-bulo-u-lvovi-medyky-dyvom-vryatuvaly-jinku-yaka-vynoshue-dviynyu

15/09/2021

Надії, що жінка виживе, майже не було. Про це повідомила ZAXID.NET завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні, доктор медичних наук Наталія Матолінець.

Пацієнтці відразу у приймальному покої надали реанімаційну допомогу і провели необхідні обстеження. Під час проведення ЕХО-серця лікарі побачили величезний тромб, який перекривав всю праву половину серця. Окрім того, вони дізналися, що жінка вагітна двійнею: 8-9 тиждень вагітності після екстракорпорального запліднення.

«У правому шлуночку був величезний тромб, який практично зупинив рух крові. У такій ситуації було два виходи: або проводити операцію, хоч ризик дуже високий. Або тромболізис (розчинення), що також критично і для жінки, і для плоду. За життєвими показами зупинилися на тромболізисі, який розпочали відразу у реанімаційній палаті приймального покою», – каже Наталія Матолінець.

Упродовж двох годин процедури тромболізису лікарі боролися за життя вагітної пацієнтки. Це дало позитивний результат: у пацієнтки піднявся тиск і сатурація, вирівнявся пульс. Тоді її перевели на непрямі коагулянти і продовжили лікування у реанімаційному відділенні.

Пацієнтка, як розповіла Наталія Матолінець, навесні перенесла важку форму коронавірусної інфекції. Лікувалася в лікарні швидкої медичної допомоги. Через тривале неефективне лікування безпліддя, жінка зважилася на штучне запліднення. Перша спроба завершилася викиднем. Зараз жінка на 10 тижні вагітності і виношує двійню.

«Ковід сприяє тромбоутворенню ще тривалий час після одужання. Штучне запліднення, під час якого вводиться велика кількість гормонів, також призводить до підвищених ризиків утворення тромбів. У нашої пацієнтки збіглися декілька факторів і те, що нам вдалося врятувати і її, і її двійню – це просто диво», – каже Наталія Матолінець.

Це було непросто. Після проведення тромболізису і введення антикоагулянтів у місці запліднення утворилася велика гематома, бо ліки, як каже лікарка, не лише розчиняють тромб, а розріджують усю кров. Медики боялися, що відбудеться розшарування плаценти, виникне маткова кровотеча. До порятунку пацієнтки підключилися гінекологи. Спільними зусиллями їм вдалося врятовувати і жінку, і її малят.

У середу, 15 вересня, жінку з реанімації переводять у кардіологічне відділення лікарні, де вона буде ще деякий час під спостереженням лікарів.

Leopolis.news