Олександра Федак: Співпраця з нами – гарантія якості та вимога часу

https://leopolis.news/post/49777/oleksandra-fedak-spivpracya-z-namy--garantiya-yakosti-ta-vymoga-chasu

17/09/2021

І щоб клієнт мав гарантію отримання товару чи послуги згідно зі стандартами, й існують відповідні уповноважені на це підприємства. Нашим співрозмовником є перший заступник генерального директора ДП «Львівстандартметрологія» Олександра Федак. Це підприємство є провідним в галузі стандартизації, метрології та сертифікації у Львівській області.

Олександро Михайлівно, поясність двома словами: для чого людям стандарти і метрологія?

Щоб бути впевненими, що ті речі, які ми споживаємо чи використовуємо, є  безпечними та  якісними. Мова йде про все, що ми використовуємо в побуті вдома чи на роботі: продукти харчування, одяг, машини, обладнання, техніка та багато іншого.

Українські стандарти: вони вже відповідають європейським нормам чи далі радянським?

Частково. У нас вже є міжнародні та європейські стандарти, які прийняті в Україні, як ідентичні. Але діють ще  деякі радянські стандарти – «ГОСТи». А також є і створені в Україні стандарти – ДСТУ. Вони можуть відрізнятися від міжнародних за деякими вимогами. Рівень гармонізації українських та європейських стандартів досягає близько 65%.

За часів СРСР був знак якості на товарах, такий спеціальний значок. І це означало, що товар – дійсно якісний. Як зараз з цим в Україні?

Зараз такого спеціального значка немає. Але є певне маркування на продуктах і виробах, яке засвідчує, що підприємство-виробник дуже серйозно ставиться до безпеки та якості. Це – міжнародні стандарти ISO 22000 (стосується системи безпечності харчових продуктів) та ISO 9001 (стосується системи управління якістю).

Крім того ще діють стандарти, що стосуються систем екологічного управління, систем управління охорони здоров’я і професійної безпеки та інші. Є ціла низка стандартів. Відповідні позначки є на маркуванні товарів, а якщо мова йде про послуги – то підприємства використовують написи на своїх фірмових бланках.

Ваше підприємство існує уже багато років. Чим ви є унікальними на ринку, чим ви є кращі, ніж інші?

Насамперед ми є державним підприємством, та водночас госпрозрахунковим. Колись ми мали  наглядову функцію. Тобто були державні інспектори, які проводили перевірки і у випадку певних порушень виписували штрафи. Вони йшли в казну держави. Зараз у нас цієї функції немає, ми займаємося сертифікацією, оцінкою відповідності, стандартизацією, метрологією.

Головна наша перевага – наші фахівці! Які мають дуже великий досвід. Є й такі, які одразу після здобуття вищої освіти прийшли на наше підприємство і працюють тут донині. А підприємству вже більше сорока років.

Колись продавці на базарах робили «легшими» гирі, аби обважувати клієнтів. Ця ситуація – це теж ваша «парафія»?

Ми робимо повірку гирь і інших засобів вимірювальної техніки (ЗВТ). Але дуже складно змусити всіх підприємців зробити повірку. Тобто, як я казала вище: наглядових функцій у нас немає. Хоча це має бути обов’язковим, якось покарати цих недобросовісних (чи краще сказати невідповідальних) підприємців ми не можемо.

Які взагалі напрямки робіт у вас є?

Метрологія – стосується повірки та метрологічної атестації обладнання в різних галузях. Починаючи від цих банальних гирь, які є на ринках, і аж до великого промислового обладнання. Великі газові, водяні, теплові лічильники, побутові лічильники, обладнання медичних закладів (лікарень, поліклінік). Також оцінка відповідності продукції, сертифікація робіт та послуг, випробування продукції: наскільки вона відповідає вимогам технічних регламентів, стандартів. Насправді цих напрямків дуже багато.

Ми проводимо сертифікацію закладів готельного та ресторанного бізнесу за відповідними стандартами. Наші фахівці готують пакет документів для Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) для надання тому чи іншому готелю «зірок». І вже Агентство колегіально  вирішує, чи відповідає готель «зіркам», чи дати час на усунення певних недоліків, чи відмовити…

Скажімо, згідно з вимогами міжнародних стандартів, які також прийняті в Україні (стандарти ISO), ми сертифікуємо системи управління. Це стосується будь-яких видів діяльності: починаючи від виробництва, і до сфери послуг невеличких підприємств, де працюють четверо-п’ятеро людей. Нашим замовником є Львівська обласна рада. Зараз вони працюють над впровадженням цієї системи управління якістю та системи протидії корупції. І це буде великий іміджевий крок для того, аби відвідувачі та ті, хто звертаються до цього органу місцевого самоврядування, відчули це.

Окремий сегмент роботи – стандартизація. Ми маємо право надавати послуги у сфері стандартизації. Кожен підприємець може придбати в нас офіційні примірники стандартів, для своєї діяльності.

Ви сертифікуєте дитячі іграшки?

Не лише іграшки, а й дитячий одяг, харчові продукти, побутову техніку, будівельні матеріали, тощо. Ми акредитовані на такі види робіт та випробувань. Також ми випробовуємо і сертифікуємо військове спорядження, яке потім структури Міноборони закуповують у фірм-виробників.

Аби виконувати такі об’єми робіт, ДП «Львівстандартметрологія» має володіти певними спеціальними лабораторіями?

Звісно. У нас є потужна випробувальна лабораторія, яка може проводити випробування, харчових продуктів, виробів легкої промисловості, будівельних матеріалів та іншого. Ми можемо виконувати досить широкі об’єми робіт.

Зараз з-за кордону привозять багато авто, та й куплених в Україні машин вистачає. Чи працює ДП «Львівстандартметрологія» з транспортними засобами?

Так, до прикладу, саме наші фахівці проводили сертифікацію трамваї та тролейбусів «Електрон», які зараз курсують Львовом. У перспективі ми також підтверджуватимемо технічний стан тролейбусів «Електрон». У нас є діюча лабораторія по колісних транспортних засобах. Ми проводимо техогляди усіх категорій транспортних засобів: легкові, вантажні, автобуси,  тролейбуси, причепи та інші.

У підприємства є філії у Львівській області?

У нас є філія у Дрогобичі і Червонограді. Також є відділення у Стрию і Бродах. Вони надають такі ж послуги, як ми. Просто підприємствам, які працюють в районах, легше і простіше звернутися у філію, аніж їхати до Львова. Хіба що трапляються замовлення, які в районах виконати не в змозі.

Хто ваші фахівці, адже відомо, що на підприємстві працюють і старші досвідчені спеціалісти і молоді амбітні працівники?

Так, ми прагнемо омолоджувати наш колектив, як і вся наша країна. Ми не боїмося брати на роботу молодь, адже досвідчені вчать їх, передають свій досвід. Обладнання дуже складне в роботі, і не кожен випускник навіть профільного вищого навчального закладу може одразу з ним працювати: його треба навчити. І таким чином ми також уникаємо кадрової «дірки», передаючи довід та вміння від старших молодим. А вони своєю чергою додають щось нове та вдосконалюють здобутки попередників.

Мабуть за всю історію ДП «Львівстандартметрологія» перший раз підприємство очолив доволі молодий та амбітний керівник. Що змінилося за цей рік?

Змінилося багато. Перш за все, у працівників змінився соціальний пакет. Раніше вони отримували менше, а керівництво  – значно більше. Такої нерівності і зловживань тепер немає.

Крім цього ми закуповуємо нове обладнання, техніку. Взагалі, в колективах зовсім інша моральна атмосфера. Все прозоро і відкрито. Немає ніяких таємниць. Будь-який працівник може переглянути, як йому нараховується зарплата, або отримати відповіді на будь-які інші питання, які його цікавлять. Всі процедури закупівель здійснюються через «Prozorro».

Ми підняли зарплати і матеріальні допомоги. Працівники підприємства нарешті почали отримувати премії.

Як львівська метрологія виглядає на фоні інших таких же підприємств в інших обласних центрах?

Порівнювати важко. Але ми завжди були на рівні кращих центрів. А це Київ, Харків, Дніпро, Одеса і звичайно Львів.

Як стосовно міжнародної співпраці і виходу на ринки інших країн?

Ми це робимо. Це нормальна практика. Вона не сьогодні з’явилася. Минулі десятиліття було обов’язковим, що вся продукція, яка перетинала наш кордон, повинна була мати сертифікат відповідності, незалежно від країни-виробника. У нас були замовники з Польщі, Німеччини, Австрії, Угорщини, Австрії, Франції, Швеції, Норвегії та інших країн.

Зараз велика частина робіт є добровільною, а не обов’язковою. Але іноземні замовники для того, щоб конкурувати, щоб мати більше шансів на реалізацію своєї продукції в Україні, далі замовляють наші послуги і хочуть отримати відповідні сертифікати. І це стосується не лише харчових продуктів, а й будівельних матеріалів, транспортних засобів, нафтопродуктів, миючих засобів тощо.

Розмовляв Андрій БОЛКУН, Leopolis.news