logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

«Ензим» виграв грант ЄБРР: модернізовуватиме очисні споруди

20-09-2021 20:045947

«Ензим» виграв грант ЄБРР: модернізовуватиме очисні споруди

Львівська компанія «Ензим» виграла грант ЄБРР на кліматичні інновації.

 

46 тисяч євро компанія використає на роботи в рамках четвертої черги модернізації власних очисних споруд, інформує пресслужба ЛМР. 

16 вересня у Києві відбулась церемонія нагородження переможців конкурсу Кліматичних інноваційних ваучерів – грантової програми, яку фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку за підтримки Європейського Союзу. Серед шести переможців відбору – львівська біотехнологічна «Компанія Ензим», найбільший в Україні виробник дріжджів. 

Цієї осені на «Ензимі» стартує черговий етап реконструкції власних очисних споруд. Їх збудували ще у 2004 році та з того часу вже відбулось  три масштабні реконструкції. Роботи в рамках четвертої черги дозволять підприємству підготуватись до розширення ферментаційних потужностей, а також зменшити концентрацію кальцію після першої (анаеробної) стадії біологічного очищення стічних вод. 

«Ми реконструюємо існуючий реактор видалення кальцію T-500. А також додаємо ще один етап декальцинації – встановимо новий пелетний реактор-кристалізатор, який перетворює залишковий кальцій на гранули (пелети), що в сумі збільшить ефективність вилучення кальцію з 30 до 75-80%», – коментує майстер дільниці з очищення стічних вод «Компанії Ензим» Сергій Басараб. 

Окрім покращення якості стічної води, яка з очисних споруд компанії надходить до міського каналізаційного колектора, проект має ще низку переваг у збереженні довкілля та природних ресурсів. Зокрема: 

- завдяки тому, що в пелетному реакторі карбонат іони зв’язуватимуться у вигляді гранул карбонату кальцію, що дозволить виводити з циклу вуглецю близько 320 т вуглекислого газу на рік; 

- підприємство зможе отримувати більше біогазу – до 13 тисяч кубометрів на добу, що дозволить повністю відмовитись від споживання природного газу, а потенційно — ще й перетворювати на електроенергію надлишок біогазу; 

- гранули з пелетного реактора можна буде використовувати при виробництві будівельних матеріалів як заміну піску, видобуток якого негативно впливає на природу; 

- зменшиться використання хімічних реагентів на всіх етапах очищення стічних вод. 

«Цей проект досить унікальний – використання пелетного реактора для декальцинації стічних вод дріжджового виробництва планується реалізувати вперше в світі. Проте також і дороговартісний – загалом компанія інвестує в нього близько 22 мільйонів гривень. Грантове фінансування від ЄС та ЄБРР дозволить покрити витрати на розробку робочого проекту, систему автоматизованого керування та пусконалагоджувальні роботи», – зазначає Сергій Басараб. 

Зараз на підприємстві вже стартують роботи із реконструкції реактора Т-500. Для моделювання оптимального конструктиву пелетного реактора залучили спеціалізовану бельгійську компанію «AM-Team», яка має значний досвід у цій галузі. 

«Очистка стоків дріжджового підприємства – це дуже складний процес, двостадійний і з використанням різних мікроорганізмів. Понад те, сировина для нашого виробництва – меляса, має високий вміст кальцію. Тому ми постійно доінвестовуємо і працюємо над вдосконаленням очистки стоків. 

На виході прагнемо отримати достатньо очищену воду, яка не буде негативно впливати на навколишнє природнє середовище. Саме тому і розробили нову стадію декальцинації. Отримання гранту на цей проект для нас – це не стільки кошти, як велика мотивація для команди проекту. А також своєрідне визнання і підтвердження того, що до питань екології наша компанія відноситься зі всією відповідальністю», – коментує генеральний директор «Компанії Ензим» Андрій Цегелик.

ПрАТ «Компанія Ензим» — міжнародне біотехнологічне підприємство, лідер українського ринку серед виробників хлібопекарських дріжджів (понад 50%). Компанія виготовляє дріжджі для домашнього та професійного хлібопечення, хлібопекарські та кондитерські суміші, спеціальні дріжджі для виготовлення алкогольних напоїв, натуральні кормові добавки для свійських тварин, дріжджові пластівці та екстракти.  

47% своєї продукції «Ензим» експортує до 23 країн Європи, Азії та Африки. 

«Компанія Ензим» першою на заході України у 2004 році побудувала власний комплекс очисних споруд. Зведений  комплекс працює за  біологічними методами очистки стічних вод, в результаті чого підприємство отримує біогаз, яким заміщує близько 70% потреб в природному газі. У 2016 році  тут встановили нові реактори для біогазу та запустили в роботу нову анаеробну технологічну лінію. У 2018-му – на третьому етапі модернізації, встановили нову систему фільтрації. 

У 2020 році компанія пройшла аудит і отримала сертифікат ISO 14001 на систему екологічного управління.  

Кліматичні Інноваційні Ваучери є складовою програми ЄБРР «Центр трансферу фінансів та технологій у сфері зміни клімату» (FINTECC), що підтримується ЄС через ініціативу EU4CLIMATE. Проект реалізується консорціумом на чолі з GreenCubator за участю CIVITTA. 

Leopolis.news