logo
20/04
19/04
2 ...

У Бродах стався обвал на історичній пам’ятці національного значення (ФОТО)

23-09-2021 12:191911

У Бродах стався обвал на історичній пам’ятці національного значення (ФОТО)
Фото: Михайла Шишки

У місті Броди історична пам’ятка національного значення «Бродівська фортеця» зазнала руїни – обвалилося склепіння над одним із казематів.

Обвал стався після проливних дощів та гучних святкувань дня міста на території фортеці, що відбувалися у минулі вихідні. Як кажуть люди, велике щастя, що ніхто не постраждав. Адже по верху казематів полюбляють бігати діти, які навчаються у школі, що поруч, та із міста теж.

На інших ділянках Бродівської фортеці можна бачити як обвалюється цегла зі склепіння фортечних казематів, помітні значні зсуви насипів, внаслідок чого руйнуються зовнішні казематні стіни.

На своїй сторінці у мережі фейсбук директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук написав: «Бродівський замок. Обвал. Не витримав. Точка неповернення перейдена».

Варто зазначити, що Бродівська фортеця та палац Потоцьких, який розташований на її території, є у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України і знаходяться під охороною держави. За інформацією із певних джерел, у 2008-2009 роках на реставрацію замку було виділено 900 тис. грн. Однак виділених коштів було замало для реставраційних робіт. Зроблені реставраторами стічні отвори для води призвели до того, що посипалося склепіння казематів. Через відсутність фінансування, реставрацію так і не закінчено. Сьогодні, й пересічному містянину видно, що Бродівська фортеця – у стані катастрофічної руйнації.

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news

 

Фото автора