Студентки Львівського медуніверситету врятували життя чоловікові, у якого в трамваї зупинилося серце

https://leopolis.news/post/50154/studentky-lvivskogo-meduniversytetu-vryatuvaly-jyttya-cholovikovi-u-yakogo-v-tramva-zupynylosya-serce

24/09/2021

Про це повідомляє відділ та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Зокрема, 22 вересня, дівчата після занять  їхали трамваєм №2, коли раптом одному із пасажирів стало погано – він почав втрачати свідомість. Швидко оцінивши ситуацію, студентки визначили, що у чоловіка проблеми із серцем. Відтак за допомогою ще кількох пасажирів, що були поруч, хворого поклали на підлогу і почали його реанімувати.

Як розповіла Єлизавета Шепель, за порадою викладачів Університету завжди возила із собою маску-клапан для штучного дихання. Під час проведення серцево-легеневої реанімації в трамваї він якраз знадобився. Саму процедуру штучного дихання проводила Христина Библик, закритий масаж серця допомагав робити ще один пасажир – молодий хлопець, що мав достатньо сил ритмічно давити на грудну клітину пацієнта.

Дівчата кажуть, що реанімаційні заходи проводили десь хвилин 10, поки не приїхала швидка. За цей час у чоловіка серце зупинялося двічі. Згодом хворого доправили в реанімаційне відділення Львівської обласної клінічної лікарні, де його стан вдалося стабілізувати. На думку завідувача анестезіолого-реанімаційним відділенням №1 Олега Півня, врятувати життя пацієнтові вдалося передусім завдяки професійним діям студентів, що надавали невідкладну допомогу.

«До слова, у дівчат, як виявилося, вже був досвід реанімаційних заходів – обидві вони працювали свого часу медсестрами в реанімаційних відділеннях лікарень. А ще вони висловили подяку викладачам, які навчили правильно діяти, надаючи допомогу при невідкладних станах.  Героями себе не вважають: просто виявилися у потрібний час в потрібному місці. І дуже втішені, що чоловік вижив та стан його поліпшується. А ми радіємо, що навчаємо таких студентів!» – йдеться у повідомленні вишу.

Leopolis.news