logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

Уперше за останні 20 років у Львові трансплантували рогівку ока від посмертного донора

24-09-2021 12:516555

Уперше за останні 20 років у Львові трансплантували рогівку ока від посмертного донора
Фото: зі сторінки у Facebook

Львівські медики пересадили 69-річному чоловіку рогівку ока від посмертного донора. Таких операцій у Львові не було майже 20 років.

Про це повідомив гендиректор  Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова Олег Самчук.

«Операції, яких не було у Львові майже 20 років, нарешті відновлено!

Першим пацієнтом став 69-річний чоловік із Прикарпаття. Він мав катаракту, а після невдалої операції на правому оці три місяці тому взагалі майже перестав бачити. Зір становив лише 2-3%. Повернути його могла трансплантація», – написав Олег Самчук.

Донором для пацієнта став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його дружина підписала згоду на донорство і завдяки цьому у вівторок у Львові лікарі пересадили п'ять органів легені, серце дитині, печінку та нирки. Трансплантацію рогівки, яку тоді теж тоді вилучили, виконали напередодні.

Операція пройшла під керівництвом професора Ігора Новицького. Трансплантацію він виконав спільно з завідувачем обласного офтальмологічного відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова Мар’яном Сарахманом. Вона травала годину. Завершилася успішно.

«Перед операцією пацієнт сказав, що дуже хоче бачити, щоб жити повноцінно. Хоче бачити онуків, ходити по гриби і далі грати у футбол. Сподіваюся, що так і буде. Світла память донору. Співчуття і подяка його родині за це рішення.

Також дякую колективу лікарні і нашим колегам з інших медустанов за те, що розвиваєте трансплантологію в Україні. Кожною такою операцією ви наближаєте той день, коли кожен українець, який потребує трансплантації, буде врятований в своїй країні», – написав Олег Самчук.

Leopolis.news