logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

У Львівській облраді привітали з 30-річчям Незалежності України депутатів першого демократичного скликання

24-09-2021 17:156577

У Львівській облраді привітали з 30-річчям Незалежності України депутатів першого демократичного скликання
Фото: пресслужба Львівської обласної ради

Сьогодні, 24 вересня, у Львівській обласній раді відбулося урочисте зібрання з нагоди 30-річчя Незалежності України депутатів I та VIII скликань. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Урочистості  розпочалися зі вшанування та покладання квітів до пам’ятника відомому українському  політику, дисиденту, голові Львівської облради першого демократичного скликання В’ячеславу  Чорноволу.

Опісля  у сесійній залі депутати 1990-1994 рр,  згадували, як саме у цій будівлі, іноді у гарячих дискусіях, народжувалися стратегічні рішення, які визначали вектор державного становлення, руху вперед, шлях розвитку і змін в Україні.

«Всі ви були і є активними  учасниками політичних процесів, які утверджують нашу державність. Кожний з вас доклався до реалізації мрії багатьох поколінь українців – вільно жити на своїй землі, у своїй суверенній державі. За це вам низький уклін і подяка», - зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Під час вітального слова заступник голови 1-го демократичного скликання Микола Горинь  пригадав, що 31 рік тому дві сотні депутатів прийшли в сесійну залу, щоб змінити світ. «І нам це вдалося. Змінили і за нашим прикладом невдовзі пішли інші області. В’ячеслав Чорновіл тоді нам казав: «Пам’ятайте: все, що ми тут зараз зробимо – ляже в основу майбутнього, в майбутні закони». Справді, ті ухвали, які ми тут напрацьовували, були прийняті і реалізовані», - зауважив Микола Горинь. 

Виступаючи з трибуни обласної ради, тодішній голова облвиконкому Степан Давимука зазначив,  що якби у той час не було Галичини, то наша держава, ймовірно, пішла шляхом Білорусі.

«Ми зробили величезний вклад у боротьбу за незалежність, саме ми орієнтували той великий корабель українського суспільства у напрямку до незалежності. Саме Галичина є вагомим фактором і символом незалежності. Ми першими провели департизацію, декомунізацію, першими підняли національний прапор та заспівали «Ще не вмерла Україна…» Мешканці області знали про усі рішення, які ми ухвалювали тут», - розповів Степан Давимука.

Ігор Калинець відзначив, що величезну роль у відновленні української незалежності відіграв саме В’ячеслав Чорновіл, який у той час очолив обласну раду: «Ми знали, що нам робити, куди іти, бо у нас був наш керівник, провідник, натхненник -  В’ячеслав Чорновіл. Він знав, яку Україну треба будувати і робив для цього усе можливе». 

Ірина Гримак також наголосила, що Львівська обласна рада, як і тридцять років тому, сьогодні знаходиться на передовій важливих політичних і соціальних змін. 

«Бути першопрохідцями – це почесно, але це й неймовірно складне завдання. Так було 30 років тому, так залишилось і зараз.  Впевнена, депутати Львівської обласної ради нинішнього скликання з честю справляться зі всіма викликами і завданнями, а їхній досвід закладе міцні підвалини для дій наших наступників задля розвитку і процвітання Львівщини і всієї України», - зазначила голова облради.

На завершення урочистостей депутатів 1-го демократичного скликання відзначили Почесною відзнакою «30 років незалежності України».

Leopolis.news