Розслідування Bellingcat щодо вагнерівців обіцяють оприлюднити найближчим часом

https://leopolis.news/post/50195/rozsliduvannya-bellingcat-shchodo-vagnerivciv-obicyayut-oprylyudnyty-nayblyjchym-chasom-

24/09/2021

 

Про це в інтерв’ю НВ розповів журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.

«Для нас це розслідування дуже круте, але воно не описує реально, скажімо, розкриття злочинів. У моїй команді працює приблизно три-чотири особи. І щотижня з’являється нове вбивство або новий голландський синдром. Це, з одного боку, заважає завершенню розслідування щодо «вагнерівців».

З іншого боку, мені дуже цікаво подивитися, наскільки публічною буде істина у цьому розслідуванні, завдяки природним політичним процесам в Україні…Боюся, що ми опублікуємо подробиці, які не суперечитимуть офіційній версії.

Текстове розслідування готове. Ми, найімовірніше, днями його опублікуємо – в найближчі два тижні. А потім докладемо всіх зусиль, щоб зробити якісний двогодинний документальний фільм, який отримає Оскар. Я впевнений, на це знадобиться ще, як мінімум, шість місяців».

Грозєв відзначив, що Bellingcat накопичив дані, які показують, що «вагнерівці» були найняті українськими спецслужбами і ФСБ нічого про неї не знала.

Операцію готували ще з кінця 2019 року, тому що є багато сайтів, які були зареєстровані саме в той час.

Разом з тим Грозєв не говорить про злив інформації: «Злив операцію — це оціночний опис. Тут можуть бути легітимні, але помилкові дії. У найбільш невинному варіанті, можливо, адміністрація президента вирішила, що плюсів від цього уповільнення більше, ніж мінусів і ризиків. Нам здається це нелогічним і помилковим рішенням, але в той момент, можливо, комусь здавалося правильним. Тому не можна говорити обов’язково про те, що хтось злив цю операцію, а скоріше – припустився тактичної і стратегічної помилки, але вона критична».

На його думку, українським спецслужбам було варто вийти у суспільну площину і розповісти про зібрані докази, щоб показати результати розслідування, які могли б стати у нагоді для міжнародних судів.

Крім того, у Bellingcat не отримали жодної відповіді від української влади і не пояснили своєї версії подій. Водночас, Грозєв сказав, що вони ще раз спробують отримати коментар, коли будуть закінчувати документальний фільм.

Грозєв додав, що вони почали займатися розслідуванням справи вагнерівців, тому що воно було дуже крутим доказом того, що російські спецслужби працюють набагато гірше, ніж всі

Нагадаємо, своє розслідування нещодавно оприлюднив CNN.

Як відомо, 29 липня 2020 року у Білорусі були затримані 32 іноземні бойовики, яких потім ідентифікували як росіяни з ПВК Вагнера. За версією білоруської влади вони нібито прибули до Білорусі, щоб дестабілізувати обстановку напередодні президентських виборів. Частина затриманих значаться в базі «Миротворця» як ті, що воювали на Донбасі та в Сирії. Російський терорист Захар Прилєпін підтвердив, що серед пійманих у Білорусі найманців є колишні бойовики його «батальйону».

А 14 серпня Білорусь видала Російській Федерації усіх затриманих бойовиків з групи Вагнера, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Тоді головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Також у серпні 2020 року журналісти Яніна Соколова та Юрій Бутусов звинуватили Єрмака у зриві затримання банди «вагнерівців» – ймовірної операції, яку охрестили «найкращою в історії українських спецслужб». Президент та керівник ОП тоді це заперечили.

Згодом президент РФ Володимир Путін заявив, що групу росіян, яких затримали в Білорусі як найманців приватної військової компанії, заманили в країну в межах операції американських та українських спецслужб.

Наприкінці грудня п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що наприкінці 2018 року  він санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер».

Leopolis.news