logo
19/04
18/04
2 ...

Рішенням Окружного адмінсуду Києва, Дубляни виключено зі складу Львівської територіальної громади

25-09-2021 12:153565

Рішенням Окружного адмінсуду Києва, Дубляни виключено зі складу Львівської територіальної громади
Фото: Соцмережі

Напередодні, 22 вересня, Окружний адмінсуд м. Києва частково задовольнив позовні вимоги мешканця Дублян, координатора Комітету захисту прав громад Віталія Горбатенка  до Кабміну та вирішив виключити Дублянську територіальну громаду Жовківського району зі складу Львівської територіальної громади.

Про це йдеться на сторінці «Комітету захисту прав громад» у facebook.

Основна аргументація суду - це відсутність добровільності при об'єднанні територіальних громад.

Суд зазначає, що в ході розгляду справи встановлено порушення прав та охоронюваних законом інтересів позивача шляхом включення останнього до спроможної територіальної громади за відсутності такого волевиявлення та наявності рішення про його об'єднання з іншою територіальною громадою.

Вказані порушення принципів добровільності, відкритості та прозорості при формуванні перспективного плану формування територій громад Львівської  області в частині, що стосується Дублянської територіальної громади, на думку суду, мало своїм наслідком порушення принципів місцевого самоврядування.

«Перед скандальними рішеннями ЛОДА та Кабміну про насильне приєднання до Льова навколишніх громад я зазначав можновладцям, що це йде всупереч з Конституцією, Європейською хартією місцевого самоврядування, ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні" та ЗУ «Про добровільне об'єднання територіальних громад».Громади будуть оскаржувати неправомірні рішення, але в той час домінувала політична воля, а не верховенство права. Прогнозую, що зараз почнеться вереск ЗМІ, наближених до міського голови Львова, як і у випадку з рішенням щодо Малехова. Але сувора реальність така, що Львову немає чим похвалитися щодо поліпшення життя у приєднаних громадах. Для прикладу замість обіцяної частки із 500 млн грн реверсної дотації, які Львів віддавав у держбюджет, Дубляни отримують дірку від бублика», - повідомив активіст Віталій Горбатенко.

Leopolis.news