logo
16/04
15/04
2 ...

Обмін очіпками, дефіле, тренінги та меморандум про співпрацю: підсумки Осіннього медсестринського форуму у Львові

25-09-2021 18:563935

Обмін очіпками, дефіле, тренінги та меморандум про співпрацю: підсумки Осіннього медсестринського форуму у Львові
Фото: lvivoblrada.gov.ua

Осінній медсестринський форум у Львові, який об'єднав медсестринську спільноту України та Польщі, відвідали заступниця міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, міський голова Львова Андрій Садовий, консулка республіки Польщі у Львові Йоанна Коцут, директор департаменту охорони здоров'я ЛОДА Орест Чемерис та інші почесні гості.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

На zoom-зв'язку була також керівниця департаменту соціальної політики та охорони здоров'я Офісу президента України Оксана Жолнович.

Загалом форум зібрав близько пів тисячі гостей – медсестер та директорів медичних коледжів з різних куточків України. Додамо, що усі заходи проводились із дотриманням карантинних вимог (захисні маски, санітайзери, експрес-тести, вимірювання температури). Показово, що більшість учасників форуму вакциновані, про що затверджують пред'явлені свідоцтва про вакцинацію. Відкривав Осінній медсестринський форум отець Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії, який прочитав молитву та поблагословив учасників та гостей форуму. «Цей форум є дуже вагомою подією для усієї медсестринської спільноти України. Це перший форум, і я переконана, що він має всі підстави стати професійним. Цим форумом ми хочемо підкреслити, наскільки важливою є післядипломна освіта і безперервний розвиток фахівців. Ми раді бачити тут колег з Польщі і сподіваємося, що наступні форуми розширюватимуть кордони, щоб залучати більше міжнародного досвіду» – зазначила заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

Як пояснила директорка Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти Леся Вовк, форум покликаний підняти престиж медсестринської професії, започаткувати професійні медсестринські традиції та підтримати медсестринство в Україні. Мета форуму – привернути увагу загалом до медсестринства, потреб та проблем медсестринства зокрема.

 

У перший день форуму, 23 вересня, Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти підписав меморандум про співпрацю з Центром післядипломної освіти медсестер та акушерок м. Жешув (Польща). Меморандум підписали директорка коледжу Леся Вовк та її польська колега Йоанна Пшибек-Міта під час урочистого відкриття Осіннього медсестринського форуму у Львові у конференц-залі готелю Патріарший.

«Ми вже давно працюємо з Йоанною. І, напевно, вона мене запалила тими подіями, що сьогодні відбуваються» – наголосила директорка коледжу Леся Вовк.

Окрім того, на базі симуляційно-тренінгового центру Львівського медичного фахового коледжу сестри медичні загальної практики – сімейної медицини провели тренінги та продемонстрували надання долікарської допомоги, обстеження молочних залоз, проведення скринінгових досліджень профілактики неінфекційних захворювань, вакцинацію та забір крові вакуумними системами. Як наголосила президентка Асоціації медичних сестер Львівщини Ірина Шевчук, усі учасники форуму, які відвідали симуляційно-тренінговий центр,вакциновані.

«Пандемія коронавірусу стала викликом для всієї медичної системи, тому я переконана, що цей форум започаткує традицію проведення регулярних міжнародних зустрічей фахівців медичної галузі у Львові. Форум сприятиме зростанню престижу професії медичних сестер в Україні та за її межами, в тому числі завдяки творенню  нових навчальних програм, впровадженню сучасних симуляційних методів навчання» – сказала голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. Заступник голови Львівської ОДА Іван Собко додав, що результатом форуму стануть практичні напрацювання стратегії розвитку медсестринства в Україні – у кожній області та громаді.

А міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: «Наше завдання – щоб Львівське медичне об’єднання увійшло в 200 найкращих в світі». Він також пообіцяв, що в місті прийняли рішення – вийти на середню зарплату для сестер медичних і братів медичних орієнтовно 16 тисяч гривень.

Окрім того, 24 вересня вперше в Україні, за ініціативи Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти та Асоціації медичних сестер Львівщини, для спільноти медичних сестер і братів України відбулося дефіле святкового однострою та очіпка сестри медичної та брата медичного.

Урочистий однострій – символ, який є невід'ємною частиною вбрання. Його носять під час різних церемоній, у тому числі державних та професійних свят. Білий верхній одяг символізує чистоту та професіоналізм, синій, волошковий – простоту, скромність та ніжність. Це перший в Україні урочистий однострій для сестер медичних, розроблений командою дизайнерів FELIXDESIGNER.

«Сестра медична – це, перш за все, жінка, яка є берегинею українських традицій, що завжди були, є і будуть у моді нашої країни» – каже засновниця Львівської школи моди, дизайнерка Марія Костельна.

Опісля дефіле пройшло голосування. Учасники вибрали модель (модель №1), форма якої і стане урочистим одностроєм для сестри медичної всієї України. За форму медбрата не голосували, оскільки вона представлена одна. Однак, якщо будуть пропозиції, організатори приймуть їх до уваги.

Опісля відбувся обмін очіпками – головними уборами для медсестер як символ українсько-польської співпраці у розвитку медсестринства. Зокрема, директорка Центру післядипломної освіти медсестер та акушерок м. Жешув (Польща) Йоанна Пшибек-Міта вручила директорці Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти Лесі Вовк два головні убори польських медсестер – медсестринський очіпок з чорною стрічкою та очіпок, який носять акушерки, з червоною стрічкою.

Зі свого боку директорка коледжу Леся Вовк подарувала польській колезі Йоанні Пшибек-Міта очіпок українських медсестер з підписами медсестринської спільноти Львівщини та України. Ця знакова подія відбувалася прямо на сцені Арени Львів на очах у півтисячної аудиторії. Свої підписи на очіпку залишили – директорка коледжу Леся Вовк, президентка Асоціації медичних сестер Львівщини Ірина Шевчук, голова Асоціації медичних сестер України Тетяна Чернишенко, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко та керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Додамо, що очіпок – символ професійної приналежності, елемент, що ідентифікує сестер та братів медичних, хоча його і не використовують в медсестринській практиці.

«Ми також хочемо започаткувати урочисту церемонію одягання очіпка, що символізуватиме відкриття шляху до професійної спільноти, готовність працювати і водночас накладатиме обов'язок дотримуватись усталених правил та стандартів. Церемонія проходитиме після успішного закінчення навчання за спеціальністю «Медсестринство», – поділилася директорка коледжу Леся Вовк.

Наголосимо, що Осінній медсестринський форум, який проходив 23-24 вересня, має на меті підтримати медсестринство, акцентувати на потребах та проблемах у медсестринстві, започаткувати професійні медсестринські традиції та підняти престиж медсестринської професії.

«Душею і серцем Міністерство охорони здоров'я поруч з медсестринством», – резюмувала Ірина Микичак.

Додамо, що організаторами заходу є Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти та Асоціація медичних сестер Львівщини за підтримки Міністерства охорони здоров'я, Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації та департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Leopolis.news