logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

На Золочівщині ТОВ «Агроль» влаштовує криваві ріки?!

01-10-2021 11:3911770

На Золочівщині ТОВ «Агроль» влаштовує криваві ріки?!

В селі Підгайчики Золочівського району місцеві мешканці періодично спостерігають аномальне явище у своїх водоймах – вода набуває кривавого забарвлення. Винуватцем такої аномалії вважають птахоферму ТОВ «Агроль», яка функціонує в охайній сучасній будівлі поруч. 

Юридично в селі Підгайчики працює, два місяці тому створене, ТОВ «ТД Агроль», засновником якого є ТОВ «Агроль» з юридичною адресою в Яворівському районі с.Жорниська. Причиною відкриття нового ТОВ очевидно стали місцеві мешканці, які не дають птахофермі спокійно зливати відходи своєї діяльності в рівчак, а тваринні залишки вивозити на поля. Вплинути на нахабне забруднення населеного пункту не може жодна служба, чиясь невидима сила оберігає потужний бізнес від перевірок. 

Власником цього пташиного виробництва є відомий на Львівщині підприємець-інвестор Федір Іванович Шопський. По праву його можна назвати місцевим магнатом: у його одноосібній власності 90 об’єктів нерухомості, серед яких 88 земельних ділянок, він засновник кількох фірм з виробництва м’яса і виготовлення комбікормів, засновник Громадської організації «Фундація Шопських». Його колишня дружина навіть недовго (2018-2019 роках) очолювала департамент агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації. Крім того, ТОВ «Агроль» має у власності 13 об’єктів нерухомості у Львові, Яворівському і Миколаївському районах, 11 земельних ділянок у Яворівському, Миколаївському і Золочівському районах і 11 одиниць автотранспорту. Такі статки даються підприємству нелегко, ТОВ «Агроль» регулярно і наполегливо звертається до суду через відмову Державної податкової служби у реєстрації податкових накладних. Причини відмови податкової у реєстрації накладних завжди різні, але підприємство Федора Шопського завжди «зверху».

Зрозуміло, що до щойно зареєстрованого ТОВ «ТД Агроль» в село Підгайчики жодна інспекція, незважаючи на скарги мешканців, ще не потрапила, а от ТОВ «Агроль» як підприємство з найвищим ступенем екологічного ризику щорічно навідує екоінспекція, однак опісля, жодного покращення екологічної ситуації біля птахоферми не спостерігається. Лише цьогоріч через скарги фізичних осіб екоінспекція двічі проводила перевірку ТОВ «Агроль». В березні цього року екоінспектори виявили, що підприємство здійснює викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади стаціонарними джерелами, котельні ТзОВ «Агроль» в с. Підгайчики мають нещільності газоходу димової труби котла типу «Viessmann» і головне, на підприємстві взагалі не ведеться облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються. За такі порушення підприємству видано припис і накладено штраф у розмірі 85 грн. і 136 грн., які директор сплатив добровільно. Наступна позапланова перевірка, яка відбулася в червні цього року, також за скаргою фізичної особи, лише констатувала, що припис не виконано, хоча термін для усунення порушень минув 09.05.2021 року.

Таке лояльне ставлення екоінспекторів до виробництва без дозволів призвело до того, що місцеві мешканці звернулися до громадської організації «ЕКО.ЮА». Вже на наступний день представники Громадської організації здійснили фото і відео фіксацію кривавих рік біля птахоферми і відібрали проби води для незалежного лабораторного аналізу, про результати якого поінформуємо за кілька днів. Місцеві мешканці кажуть, що побачити викиди вкрай важко, оскільки на підприємстві ретельно слідкують щоб не було людей неподалік водойми і припускають, що нечистоти спускають не стаціонарною трубою, а гнучким шлангом, який легко прибрати при загрозі викриття.

Марічка МУХА, для Leopolis.news