logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

ВООЗ схвалила першу у світі вакцину проти малярії

07-10-2021 13:207242

ВООЗ схвалила першу у світі вакцину проти малярії
Фото: ілюстративне

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) схвалила широке використання вакцини проти малярії – «RTS,S/AS01» (RTS,S) - серед дітей у країнах Африки на південь від Сахари та в інших регіонах з помірним і високим ступенем передачі малярії, що викликається паразитами Plasmodium falciparum.

 

Рекомендацію засновано на результатах поточної пілотної програми в Гані, Кенії та Малаві, де з 2019 року вакцинували понад 800 000 дітей, йдеться у прес-релізі організації від 6 жовтня, пише УНІАН.

За словами експертів, у районах, де робили щеплення, зафіксовано значне скорочення (30%) випадків тяжкого перебігу малярії та смертельних випадків.

«Це історичний момент. Довгоочікувана вакцина проти малярії для дітей - це прорив у науці, дитячому здоров'ї та боротьбі з малярією. Використання цієї вакцини на додаток до існуючих засобів профілактики малярії може щорічно рятувати десятки тисяч молодих життів», - сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус.

Малярія залишається основною причиною дитячої захворюваності та смертності у країнах Африки на південь від Сахари. Щорічно понад 260 000 африканських дітей віком до п'яти років помирають від малярії. В останні роки ВООЗ і партнери говорили про певний застій в боротьбі з цією смертельною хворобою.

Тепер же організація рекомендує в контексті комплексної боротьби з малярією використовувати вакцину «RTS,S/AS01» для профілактики у дітей, що живуть в регіонах з помірним і високим ступенем передачі. Вакцину мають вводити за схемою з 4 доз дітям віком від 5 місяців.

ВООЗ також очікує на рішення про фінансування з боку світової спільноти охорони здоров'я для ширшого впровадження вакцини.

Раніше в українському Міністерстві захисту навколишнього середовища прогнозували, що через глобальне потепління в Україні можуть з'явитися нові хвороби, зокрема, малярія.

Що таке малярія

Малярія - це група інфекційних захворювань, що передаються людині при укусах самками комарів роду Anopheles, так званих малярійних комарів. Хвороби викликаються паразитами роду Plasmodium, переважно Plasmodium falciparum.

Серед характерних симптомів - лихоманка, озноб, збільшення розмірів селезінки, печінки, анемія. Перебіг хронічний і рецидивуючий.

За оцінками ВООЗ, на рік стаються від 124 до 283 мільйонів випадків зараження малярійними плазмодіями та від 367 до 755 тисяч смертей.

Для немовлят, дітей до 5 років, вагітних жінок, людей з ВІЛ/СНІДом ризик зараження малярією, а також розвитку важчої форми хвороби вищий.

У липні 2015 року Європейське агентство лікарських засобів позитивно висловилося про вакцину «RTS,S/AS01», розроблену британською фармацевтичною компанією GlaxoSmithKline. Вакцина показувала ефективність близько 30-40% при чотирикратному введенні - в нуль, один, два і двадцять місяців.

Leopolis.news