logo
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

Оголошено переможця Нобелівської премії у галузі літератури

07-10-2021 16:386519

Оголошено переможця Нобелівської премії у галузі літератури
Фото: twitter.com/NobelPrize

Танзанійський письменник Абдулразак Гурна став цьогорічним лауреатом Нобелівської премії з літератури.

 

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на Нобелівський комітет.

Гурна отримав премію «за безкомпромісне і співчутливе проникнення у наслідки колоніалізму й долю біженців у прірві між культурами і континентами». 

У комітеті відзначили, що романи письменника відкривають очі на багату культуру Східної Африки, яка тривалий час була закрита від європейців через стереотипні перекази колонізаторів.

«У літературному всесвіті Гурни все змінюється – спогади, імена, особистості. Нескінченне дослідження, кероване інтелектуальною пристрастю, присутнє у всіх його книгах, і помітне як у «Загробному житті» (2020 рік), так і тоді, як він почав писати як біженець у 21-му віці», – пояснили в комітеті.

Гурна зосереджується на передачі ідентичності й наданні самооцінки досвіду біженців.

Абдулразак Гурна – танзанійський письменник, який пише англійською мовою.  Автор романів «Рай» (1994 рік), який був включений у шорт-лист Букерівської премії, «Дезертирство» (2005 рік), «Біля моря» (2001 рік).

Народився у Занзібарі в родині мусульман арабського походження. У 1968-му у зв’язку з антиарабськими настроями переїхав до Британії, де продовжив навчання.

Професор кафедри англійської мови у Кентському університеті.

Став відповідальним редактором двотомної збірки «Есе про африканське письменство». Автор численних досліджень про сучасних постколоніальних письменників, зокрема автора «Сатанинських віршів» Салмана Рушді.

Leopolis.news