logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Нобелівський комітет визначив лауреатів премії миру-2021

08-10-2021 15:166039

Нобелівський комітет визначив лауреатів премії миру-2021
Фото: twitter.com/NobelPrize/

Лауреатами Нобелівської премії миру в 2021 році стали філіппінська журналістка Марія Ресса та головний редактор російського опозиційного видання «Новая газета» Дмитро Муратов.

 

Переможців премії оголосили 8 жовтня у Стокгольмі, повідомляє УНІАН із посиланням на Twitter Нобелівського комітету.

Вони отримали премію «за зусилля щодо захисту свободи вираження думок, який є передумовою демократії і міцного миру».

Марія Анґеліта Ресса є філіппіно-американською журналісткою, співзасновницею та виконавчою директоркою онлайн-видання Rappler. У минулому Ресса працювала журналісткою-розслідувачкою в офісі каналу CNN у Південно-Східній Азії.

«Марія Ресса використовує свободу слова, щоб викрити зловживання владою, насильство і зростання авторитаризм у своїй рідній країні, на Філіппінах. У 2012 році вона стала співзасновником Rappler, цифровий медіакомпанії для журналістських розслідувань, яку вона досі очолює. Як журналіст і генеральний директор Rappler, Ресса зарекомендувала себе як безстрашний захисник свободи слова», – зазначили в комітеті премії.

Дмитро Муратов – російський журналіст та телеведучий, співзасновник та головний редактор «Нової газети». Він пропрацював на цій посаді з лютого 1995 року по листопад 2017-го, а також із 2019 року по теперішній час.

Як зазначив комітет премії, «Нова газета» – найбільш незалежна газета в Росії з принципово критичним ставленням до влади.

«Журналістика, заснована на фактах, і професійна чесність газети зробили її важливим джерелом інформації про важливі аспекти російського суспільства, які рідко згадуються в інших ЗМІ. З моменту свого створення в 1993 році «Нова газета» публікувала критичні статті на найрізноманітніші теми – від корупції, насильства з боку поліції, незаконних арештів, фальсифікації результатів виборів і «фабрик тролів» до використання російських збройних сил як в Росії, так і за її межами», – йдеться у релізі.

При цьому опоненти «Нової газети» відповіли журналістам переслідуваннями, погрозами, насильством і вбивствами.

«З моменту заснування газети були вбиті шестеро журналістів, в тому числі Анна Політковська, яка написала викривні статті про війну в Чечні», – зазначили в комітеті.

Нагадаємо, у 2020 році нагороду присудили Всесвітній продовольчій програмі ООН за «зусилля в боротьбі з голодом, за внесок у досягнення миру в зонах конфліктів і за діяльність в якості провідної сили в діях щодо запобігання використання голоду як знаряддя війни і конфліктів».

Премія миру, згідно із заповітом Альфреда Нобеля, присуджується «особі, яка домоглася найбільших успіхів, або зробила більше за інших у справі згуртування народів і скорочення чисельності діючих армій, а також за проведення мирних конгресів і залучення до них уваги».

Leopolis.news