logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

У Гаазі стартували слухання у «морській» справі проти Росії

11-10-2021 17:0812271

У Гаазі стартували слухання у «морській» справі проти Росії
Фото: ілюстративне

Міжнародний арбітраж, створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, розпочав слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці.

Упродовж чотирьох днів суд заслуховуватиме сторони, повідомляє «Укрінформ».

У суді позицію РФ представляє посол із особливих доручень МЗС Росії Дмитро Лобач, який очолює російську делегацію.

Уже завтра, 12 жовтня слово матиме українська делегація.

До складу делегації увійшли: директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України, глава делегації, агент України Оксана Золотарьова; представник України при Європейському Союзі та Європейському Співтоваристві з атомної енергії, заступник агента України Всеволод Ченцов; помічник командувача Військово-морських сил Збройних сил України з правової роботи — начальник юридичної служби Леонід Залюбовський; заступник директора департаменту — начальник відділу міжнародних спорів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Андрій Пасічник; начальник штабу – заступник командувача ВМС України Андрій Тарасов.

Вступне слово кожної із сторін, транслюється в режимі реального часу.

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня. Також зарезервовано дату 16 жовтня на випадок необхідності.

Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що трапилося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. 20 листопада вони прибули в порт Очаків.

Leopolis.news