logo
28/03
2 ...

В Україні планують спростити доступ до вакцинації від COVID-19

13-10-2021 19:426734

В Україні планують спростити доступ до вакцинації від COVID-19
Фото: dw.com

В Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», в окремих випадках приймати рішення про  щеплення без участі лікаря.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ України.

Уже підготовлені поправки до наказу МОЗ, що регламентує процедуру вакцинації. Зараз зміни перебувають на стадії громадського обговорення.

Проводити вакцинацію хочуть дозволити медпрацівникам, які мають освітній ступінь професійного молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство».

«До проведення щеплень в Україні будуть допущені медсестри і медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з організації та техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину», - пояснили в Міністерстві охорони здоров'я.

У відомстві зазначили, що здійснення щеплень молодшим медичним персоналом без участі лікаря, є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу. Так, в США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів.

Також передбачено, що за особою залишається право вибору  –  погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією. Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.  

Leopolis.news