Разумков і Стефанчук не дійшли згоди, хто має підписувати законопроєкт про олігархів

https://leopolis.news/post/51419/razumkov-i-stefanchuk-ne-diyshly-zgody-hto-mae-pidpysuvaty-zakonoproekt-pro-oligarhiv

18/10/2021

Про це він заявив в ефірі програми на каналі «Україна 24», інформує «Лівий берег».

«Його повинен підписувати я. Голова Верховної Ради, згідно з рішенням Конституційного суду, підписує законопроєкт, засвідчуючи, що це саме той текст законопроєкту, який був прийнятий у стінах Верховної Ради в той чи інший день, коли він голосувався. На момент розгляду законопроєкту №5599, так званого закону про олігархів, головою Верховної Ради був ваш покірний слуга. Виходячи з цього – так», – сказав він.

Разом з тим Разумков сумнівається, що станеться саме так. За його словами, нині для підписання антиолігархічного документу є дві перешкоди. Перша – 12 постанов про скасування голосування за нього. Законопроєкт не можуть підписати, допоки не відхилять їх усі.

«Друге: парламент у тому сумбурі й непрофесійному підході, який ми бачили, коли голосувався цей законопроєкт, проголосував одночасно три правки, які суперечать одна одній. Там є і РНБО, і НАЗК, і комісія при НАЗК. Тому коли буде поданий коректний законопроєкт, я його підпишу. Але якщо комітет, який уже намагався, буде виправляти те, за що голосувала Верховна Рада, то, вибачте, це вже інша історія, причому пов'язана з кримінальною відповідальністю», – сказав він.

Натомість чинний керівник парламенту Руслан Стефанчук прокоментував журналістам цю заяву Дмитра Разумкова:

«Я сприймаю будь-який довід, який має посилання на першоджерело. То рішення Конституційного суду, про яке ви говорите, там взагалі не йдеться, що рішення, які приймались при голові Верховної Ради, підписуються тільки головою Верховної Ради. Я більше скажу – є ціла низка рішень Конституційного суду, які говорять, що не повинно бути жодних перешкод для діяльності Верховної Ради як законодавчого органу».

За словами Стефанчука, нині конституціоналісти готують докладну довідку щодо цього, а подібні заяви вважає»блідими фантазіями, які обґрунтовуються політичним бажанням і малим знанням законодавчої бази».

«Ні Конституція, ні закони України таких обмежень не передбачають», – підсумував він.

Як зазначив Сефанчук, ВРУ завтра спробує розблокувати підписання закону про олігархів:

«Завтра ми будемо, після завершення питання про обрання першого заступника голови Верховної Ради України перейдемо до розгляду питань — так званого зняття блокуючих постанов по антиолігархічному закону. Їх 12. Після того, як ми розглянемо їх, комітет буде готувати ці законопроекти на підпис. Після того, як я побачу той текст, який прийде, буде прийнято рішення, як здійснювати далі».

Leopolis.news