logo
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Нафтогаз подав заявку на участь у сертифікації «Північного потоку – 2»

18-10-2021 15:456500

Нафтогаз подав заявку на участь у сертифікації «Північного потоку – 2»
Фото: ілюстративне

НАК «Нафтогаз» подав заявку на участь у процесі сертифікації оператора «Північного потоку — 2» перед німецьким регулятором.

Про це сказав на брифінгу очільник НАК Юрій Вітренко, який транслював 4 канал.

«Нафтогаз як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України, відстоює національні інтереси, подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора «Північного потоку – 2» перед німецьким регулятором, Федеральною агенцією німецьких мереж», – сказав Вітренко.

За його словами, основна позиція полягає у тому, що «Північний потік – 2» не може бути сертифікований, оскільки не забезпечено його повну відповідність європейському законодавству.

Керівник НАК зазначив, що Нафтогаз є активним учасником європейського ринку газу, тому має прямий інтерес у тому, щоб цей ринок був конкурентним.

«Саме з цієї позиції ми показуємо німецькому регулятору, що сертифікація оператора «Північного потоку – 2» завдасть шкоди конкуренції на німецькому ринку, на європейському ринку, зокрема на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії», – наголосив Вітренко, зазначивши,  що питання не лише у тому, що Україна як транзитна держава потерпає від того, що Росія використовує газ як енергетичну зброю.

Юрій Вітренко також запевнив, що компанія здатна забезпечити потреби громадян у газі в цьому опалювальному сезоні, як це було і у складному 2014 році.

Як відомо, 10 вересня Глава «Газпрому» Олексій Міллер повідомив про повне завершення будівництва «Північного потоку-2», а 4 жовтня компанія Nord Stream 2 AG повідомила, що почала заповнення газом першої нитки газопроводу «Північний потік-2».

Та компанії-оператору все ще необхідний попередній дозвіл німецького регулятора, який в даний час розглядає заявку Nord Stream 2 на отримання статусу незалежного оператора системи передачі.

Leopolis.news