logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

У ВРУ розблокували підписання законопроєкту про олігархів

19-10-2021 14:296966

У ВРУ розблокували підписання законопроєкту про олігархів
Фото: ілюстративне

Верховна Рада відхилила 12 постанов щодо скасування голосування за так званий антиолігархічний законопроєкт.

Тепер документ зможе підписати спікер парламенту, правда, поки незрозуміло, який – колишній Дмитро Разумков чи нинішній Руслан Стефанчук, інформує «Лівий берег».

Регламентний комітет рекомендував депутатам визначитися щодо цих постанов шляхом голосування. Найбільша кількість голосів за постанову з цього пакету – 86, найменша – 63. 

Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту Закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) подавали народні депутати від двох політичних сил – від ЄС та ОПЗЖ. 

Суперечності щодо закону викликані тим, що під час голосування за «спецпроцедурою» одночасно врахували три правки, які протирічать одна одній.

Мова про поправки під номерами 396, 398, 406. Зокрема, правка 398 авторства самого Разумкова передбачає: рішення щодо визнання особи олігархом приймає голова Національного агентства з питань запобігання корупції за поданням незалежної комісії, що створюється для розгляду таких питань. Натомість у поправці 406 йдеться про те, що рішення про визнання особи олігархом ухвалює РНБО. Віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко вважає, що парламент може переголосувати неточності в законі на цьому тижні. 

Хто саме повинен ставити підпис під законопроєктом – Стефанчук чи Разумков – у Раді досі не розібралися. Разумков вважає, що це повинен робити він, адже він очолював Верховну Раду в день ухвалення закону.

Leopolis.news