У Львові трьом чоловікам ампутували кінцівки через ускладнення від COVID-19

https://leopolis.news/post/51526/u-lvovi-trom-cholovikam-amputuvaly-kincivky-cherez-uskladnennya-vid-covid-19--

19/10/2021

 

Про це йдеться у повідомленні лікарні.

Троє хворих на COVID-19 чоловіків віком старше 60 років потрапили до львівської міської клінічної лікарні № 8 у стані середньої важкості, повідомила "Українській правді. Життя" комунікаційниця медичного закладу Ірина Папірник.

«Вірус стає агресивніший. І це не чергова «жахалочка». Тромбози, як ускладнення почастішали, тільки за цей тиждень нашим хірургам довелося тричі ампутовувати кінцівки, аби врятувати життя пацієнтів. Усі вони потрапили у наше COVID-відділення через важкий перебіг хвороби. Згодом додалися симптоми тромбозу», – йдеться у повідомленні. 

«Якщо порівнювати, то від початку пандемії кількість таких усладенень, у 8 міській клінічній лікарні, трапилося лише 15 разів», – зазначили улікарні. 

Як пояснили у лікарні, у зоні ризику ті, які хворіють на діабет, генералізований атеросклероз, а також пацієнти із надвагою чи ті, які палять. 

«Чому так стається? COVID-19 викликає тромбування дрібних і крупніших судин в різних ділянках тіла. Найчастіше потерпають легені, адже вірус викликає агрегацію дрібних клітинок крові, які приводять до мікротромбування. Траплялися такі випадки, коли пацієнти почували себе добре, а клінічна картина на КТ показує масштабне ураження легень, або навіть навпаки, пацієнту важко дихати, а на КТ не видно змін. Після легень найчастіше тромби утворюються у кишківнику та нижніх кінцівках», – зазначають медики. 

«Підступність і в тому, що тромбоз як ускладнення, трапляється не тільки в розпалі хвороби, але після повного одужання. Тому, важливо, після виписки із лікарні, бути на постійному контролі у сімейних терапевтів», – наголосили у лікарні.  

Leopolis.news