Руслан Ляшко: Жодного виправдального вироку у справах, які ДБР скерувала до суду, ще не було

https://leopolis.news/post/51704/ruslan-lyashko-jodnogo-vypravdalnogo-vyroku-u-spravah-yaki-dbr-skeruvala-do-sudu-shche-ne-bulo

22/10/2021

Розкажіть, будь ласка, які справи у компетенції ДБР та головні завдання Бюро? 

Головними завданнями Державного бюро розслідувань є своєчасне запобігання, виявлення, припинення, швидке розкриття та об'єктивне розслідування злочинів, віднесених до компетенції Бюро. До підслідності ДБР належать злочини, вчинені високопосадовцями, суддями  правоохоронцями (а це працівники поліції, прокуратури, митники, прикордонники, лісівники, екологи). А  також ми розслідуємо злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини). Діяльність територіального управління, розташованого у Львові, поширюється на 5 областей – Львівську, Тернопільську, Закарпатську, Волинську та Івано-Франківську. Наші  пріоритети – боротьба з корупцією, злочинами, вчиненими високопосадовцями, зловживаннями на митниці, екологічними злочинами, із незаконною вирубкою лісу.  

90% українців вважають корупцію однією з найбільших проблем нашого суспільства. Але ж одним ДБР її не побореш. На вашу думку є якийсь універсальний рецепт подолання цього явища? Ну, окрім відрубування рук, звичайно... 

Так, це опитування щодо ставлення до корупції  ДБР проводило на своїх сторінках в соцмережах. Результати виявилися дуже цікавими – майже 90% усіх опитуваних погодилися з тим, що корупція – одна з найголовніших проблем України. Разом з тим понад 50% учасників опитування в telegram-каналі відповіли, що бодай раз у житті давали хабар, а у twitter таких аж понад  71 %. 

Коли ще я навчався в юридичній академії, корупція розглядалася на філософському рівні як зло, яке неможливо викорінити. У світі борються з цим по-різному. У деяких країнах  навіть застосовують  смертну кару чи відрубування рук – як покарання звинуваченим у корупції. В Україні найсуворіше покарання за корупційні злочини в особливо великих розмірах  – 12 років позбавлення волі. А от, наприклад, у Данії, яка перша У рейтингу найменш корумпованих країн світу, найсуворіше покарання за хабарництво – 6 років позбавлення волі, але там корупція  викорінюється  ще й завдяки високому рівню самосвідомості і відповідальності самих громадян.

Моя особиста думка – варто посилювати кримінальну відповідальність за хабарництво, але разом з тим має бути профілактика. Маємо розуміти одну важливу річ – зміни починаються з кожного з нас.  Кожен громадянин для себе має прийняти рішення – я не даю і не беру хабарів.  Без жодних компромісів чи виправдань. Бо хабарник не лише той, хто бере гроші, а й той, хто їх дає. І покарання передбачене, до речі, для обох сторін. Тобто з одного боку – сувора відповідальність перед законом, а  з  іншого – нетерпимість до хабарництва на всіх рівнях. 

Тому, якщо високопосадовці, правоохоронці, судді вимагають у вас хабар – повідомляйте до ДБР.  

Як це зробити? 

Це можна зробити у кілька способів:

  • Заповнити спеціальну форму на нашому сайті dbr.gov.ua
  • Зателефонувати на гарячу лінію 0-800-35-03-56
  • Написати листа на електронну скриньку
  • Чи на нашу поштову адресу: м.Львів, вулиця Кривоноса, 6.

А також віднедавна з`явилася спеціальна форма для звернень, через яку громадяни, представники ЗМІ можуть повідомляти про факти незаконного збагачення високопосадовців.    

Чи розглядаєте анонімні звернення? 

Так, розглядаємо, але лише у випадку, якщо наведені конкретні факти вчинення злочину  конкретними особами. 

Які найцікавіші випадки, пов’язані з хабарництвом, ви розслідували?  

Цьогоріч слідчі ТУ ДБР у м. Львові розслідували 942 кримінальних проваджень щодо корупційних кримінальних правопорушень. І ми вже направили до суду 73 обвинувальні акти стосовно 96 осіб щодо таких злочинів.

Cеред найрезонансніших – справа про мільйонний хабар на Тернопільщині.  У червні  скерували до суду обвинувальний акт щодо начальника Чортківської ДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області. Він вимагав у підприємиці 1 млн грн хабаря. За ці гроші обіцяв допомогти зменшити штрафи та не відкривати кримінальне провадження за результатами податкової перевірки компанії. До передачі неправомірної вигоди посадовець залучив посередника, який був затриманий під час передачі 1 млн грн.   

Цього тижня слідчі ДБР затримали начальника управління Державної служби України з питань праці в Івано-Франківській області. Він через посередника вимагав гроші у приватного підприємця. Підприємець організовував для  працівників спеціальне навчання з питань охорони праці, тож звернувся до посадовця з проханням відповідно до законодавства скликати комісію для перевірки якості навчання та видачі спеціальних посвідчень. Однак начальник управління заявив, що зробить це лише за винагороду. ДБР затримало посадовця Держпраці після одержання частини неправомірної вигоди у сумі 39 тис. грн. Загальна сума хабаря, отримана посадовцем, складає 67,5 тис. грн. Йому вже оголошено про підозру. 

Нещодавно скерували до суду обвинувальні акти щодо керівника Івано-Франківського обласного відділу кіберполіції  та двох його підлеглих оперативників. Вони вимагали хабар у потерпілого, з рахунків якого шахраї вкрали 900 тис. грн. Кіберполіцейські обіцяли повернути кошти потерпілому за винагороду в 150 тис. грн.    

Скільки обвинувальних актів уже скерували до суду?  Скільком підозрюваним суди виносять вироки? 

Від початку цього року ми розслідували 6269 кримінальних проваджень (це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року). З них вже скеровано до суду 520 обвинувальних актів.  

Загалом процес розгляду судом є тривалим, займає чимало часу, іноді до року. Адже всі  звинувачені – це високопосадовці, правоохоронці, які можуть  затягувати процес. Але важливо, що жодного виправдального вироку у справах, які ДБР скерувала до суду, ще не було. Щодо кількості вироків, то з числа скерованих до суду у 2021 році 520 обвинувальних актів у 102 КП вже є результат.  Загалом за час діяльності ТУ ДБР у м. Львові по скерованих до суду обвинувальних актах результат суду є у 532 кримінальних провадженнях. 

Які найцікавіші справи скеровані до суду? 

Наприклад,  у квітні ми скерували до суду обвинувальний акт щодо посадових осіб Шацького національного природного парку у Волинській області. Вони допустили незаконні вирубки лісів природно-заповідного фонду. Це завдало збитків державі на понад 16 млн грн. Досудове розслідування було тривалим і за цей час збитки, завдані державі, були повністю відшкодовані.  

У травні слідчі ТУ ДБР у місті Львові завершили досудове розслідування за фактом привласнення арештованих ювелірних виробів із золота та срібла на понад 8,5 млн грн.    

У листопаді 2018 року у Міжнародному аеропорту «Львів» працівники СБУ вилучили ювелірні вироби із золота та срібла вагою понад 24 кг, які громадянин перевозив незаконно. Було відкрито кримінальне провадження за фактом можливих протиправних дій митників, а саме ймовірного сприяння громадянину у незаконному переміщенні цих виробів. На коштовності наклали арешт, але  один зі слідчих СБУ отримав тимчасовий доступ до коштовностей і повернув арештовані ювелірні вироби «власнику».  У цій справі вже є вирок – суд призначив обвинуваченому два роки службового обмеження з відрахуванням у дохід держави 10% від суми грошового забезпечення. 

Скільки розслідуєте справ щодо порушення правил митного контролю за сприяння корумпованих посадовців ? 

З січня по вересень 2021 року слідчі ТУ ДБР у м. Львові розслідували 127 таких кримінальних проваджень. Найбільше у Львівській області – 62, Закарпатській – 28 та Волинській – 25. 

Тільки у цьому році ТУ ДБР у м. Львові розпочало 58 кримінальних проваджень щодо таких злочинів, з них найбільше відкрито у Львівській області – 25, Закарпатській – 21. І вже скеровано до суду 25 обвинувальних актів зі встановленими збитками на понад 5 млн грн. 

До прикладу, вже у суді обвинувальний акт стосовно головного державного інспектора митного посту «Краковець» Львівської митниці, який незаконно прийняв до митного оформлення автомобільний кран та пропустив його на митну територію України без сплати митних платежів, що спричинило недоотримання державою податків та зборів
на майже 2 млн грн. 

Іще один приклад – нещодавно слідчі ДБР повідомили про підозру головному державному інспектору відділу митного оформлення Волинської митниці.  У червні  слідчі ДБР викрили схему ввезення до України цигарок під виглядом керамічної плитки.  Нелегальному бізнесу «допоміг» інспектор, який вніс недостовірні дані щодо найменування товару до автоматизованої системи митного оформлення. Це дозволило організаторам оборудки не сплачувати акцизний збір. Через це до державного бюджету не надійшло майже 46 млн грн митних платежів. 

Як розвивається історія з 8 податківцями з Тернополя, які знищили речові докази – алкоголь? 

Ця справа вже у суді. Слідчі територіального управління ДБР Львова завершили досудове розслідування. Восьмеро посадовців головних управлінь державних податкової та фіскальної служб у Тернопільській області у 2019 році на засіданні комісії  щодо обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави вирішили знищити спирт та алкогольні напої, які були речовими доказами у кримінальних провадженнях. Хоча за рішенням суду ці речовини підлягали технологічній переробці та продажу. Це завдало державі збитків на понад 100 тис. грн. Це було колегіальне рішення і усі вони постануть перед судом. Посадовцям загрожує позбавлення волі на строк до 5 років. 

Розкажіть, будь ласка, про розслідування злочинів, які вчинили працівники поліції чи військові. 

Таких справ чимало. На Львівщині ми викрили злочинну групу з-поміж чинних та колишніх працівників поліції одного з районних управлінь. Заступник начальника відділу з трьома старшими оперуповноваженими та колишнім поліцейським систематичного збували наркотики на території міста Львова. Наркозалежні купували у поліцейських амфетамін, «солі» героїн, метадон тощо. А  щоб створити «високі показники» роботи, правоохоронці ще й фальсифікували кримінальні провадження. Вони підкуповували громадян, які визнавали себе винними у злочинах, яких насправді не було. Розслідування у цій справі вже на завершальній стадії. 

На Закарпатті працівники ТУ ДБР у м. Львові затримали старшину військової частини, який продавав наркотичні речовини військовослужбовцям, а також збував військове майно.

Так, працівники ТУ ДБР у м. Львові задокументували, як військовий продав 52 грами метамфетаміну за 75 тисяч гривень і після цього старшину затримали «на гарячому» – під час збуту метамфетаміну за 405 тисяч гривень. Крім того, він привласнив та продав майно військової частини на загальну суму понад 2 тисяч доларів США. 

Нещодавно слідчі Територіального управління ДБР Львова повідомили про підозру одному з начальників підрозділу Луцького районного управління поліції, який розповсюджував наркотичні засоби на території Волинської області. Поліцейський залучив до протиправної діяльності двох осіб, які разом з ним збували наркотичні та психотропні речовини наркозалежним.    

У зоні вашої відповідальності Карпати – а це ліс. Яка ситуація у цій сфері?  

Попередження та виявлення злочинів, пов’язаних із незаконною рубкою лісів, є одним із пріоритетів роботи ТУ ДБР у м. Львові. 

Доволі часто незаконні рубки стають можливими за участю працівників державних органів, які б мали зберігати природні ресурси. Минулого тижня ми оголосили про підозру організованій злочинній групі, до складу якої входило майстри лісу одного з лісових господарств на Львівщині. Вони незаконно рубали ліс, завдавши збитків на понад 2,5 млн грн.  

Серед найрезонансніших справ останніх тижнів – також викриття  разом з центральним апаратом ДБР керівника управління лісового господарства Тернопільщини, який спільно з  керівником обласного управління стратегічних розслідувань Нацполіції  налагодив на території області схему систематичного одержання хабарів від керівників лісогосподарських підприємств.  Вцілому, у 2021 році слідчі ТУ ДБР у м. Львові розслідували  92 кримінальних проваджень пов’язаних із незаконною порубкою, зберіганням та збутом лісу. Найбільше з них у Закарпатській – 35 та Тернопільській – 18. 

 Як потрапити до вас на роботу? Чи є вакансії та яка плинність кадрів? 

Потрапити  на роботу до ДБР дуже просто – взявши участь у відкритому конкурсі. Дані про усі вакансії розміщуються на офіційному сайті. Станом на сьогодні штат ТУ ДБР у Львові укомплектований на понад 90%. Також відбуваються конкурси на зайняття вакантних посад. Щодо плинності, то вона доволі невисока – на рівні 2-3%.  

Зараз на розгляді у Верховній Раді  законопроект  «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань». Він передбачає збільшення граничної чисельності працівників ДБР, яка зараз становить 1600 осіб.   

Чи перевіряють на «детекторі брехні» претендентів на посади в ДБР? 

Так, це один з конкурсних етапів.  Після кваліфікаційного іспиту тестування на поліграфі проходять  претенденти на усі посади. Далі ще співбесіда, за результатами якої конкурсна комісія вирішує, рекомендувати претендента до призначення чи ні.   

Скільки заробляють у ДБР? 

Закон  «Про Державне бюро розслідувань» передбачає такі посадові оклади:

Для слідчих і оперативників – 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня поточного року;

Керівників слідчих та оперативних відділів – 23 прожиткові мінімуми.

Прожитковий мінімум на 1 січня 2021 – 2102 грн.

Зарплата складається з:

  • посадового окладу;
  • доплати за вислугу років;
  • доплати за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці;
  • доплати за спеціальне звання або ранг державного службовця;
  • доплати за науковий ступінь 

У теруправлінні навіть є працівники з науковим ступенем? 

Так, звичайно. У нас 8 працівників мають науковий ступінь. Заступник директора, Анатолій Тарасюк, до прикладу, нещодавно здобув науковий ступінь доктора юридичних наук.  

А який середній вік працівників? 

Здебільшого це молодці активні люди. У середньому від 28 до 38 років. 

7 жовтня виповнився рік, як ви очолюєте територіальне управління. Які найбільші успіхи за рік роботи на посаді? 

Найбільшим успіхом, на мою думку, є те, що нам вдалося побудувати міцну злагоджену команду, де кожен професіонал і кожен вболіває за результат. Цьогоріч ми відкрили слідчі відділи  в обласних центрах – Ужгороді, Тернополі, Луцьку, Івано-Франківську. Це допомагає нам  оперативно  та якісно  реагувати на правопорушення.  Тепер слідчим та оперативним працівникам не потрібно витрачати дорогоцінний час на переїзди, наприклад, щоб прибути на місце скоєння злочину, проведення слідчих та розшукових  дій. 

У нас з`явилися власні оперативні підрозділи,  що дозволило нам краще розуміти оперативну ситуацію в регіоні, самостійно виявляти, документувати, запобігати й розкривати злочини. 

Також ми активно будуємо адміністративну будівлю теруправління. Зараз орендуємо приміщення на вулиці Кривоноса. Нова будівля буде пристосована до потреб бюро: тут розмістять кабінети для працівників, кімнати для прийому громадян, проведення слідчих дій, криміналістичну лабораторію. Буде актовий та спортивний зали. Розташована нова будівля на перехресті вулиць Трускавецької та Академіка  Підстригача у Львові.   

Кілька слів про себе. Життєві принципи і переконання 

Я закінчив cлідчо-прокурорський факультет Одеської Національної юридичної академії. Розпочинав з посади помічника прокурора в органах прокуратури Дніпропетровської області. Пройшов по всіх сходинках слідчої роботи в органах прокуратури – від слідчого районної прокуратури до старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України. Працював в слідчому відділі прокуратури Дніпропетровської області, потім в прокуратурі міста Києва, був керівником слідчого відділу прокуратури Донецької області.  В 2020 році перейшов у ДБР на посаду слідчого Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках.  Далі взяв участь у конкурсі і був призначений на посаду директора територіального управління ДБР, розташованого у Львові.

Мої життєві принципи прості: не зважаючи на якій ти посаді, треба працювати чесно і професійно. Для  мене посада – не самоціль. Хочеться, насамперед, змінити систему і ситуацію в країні на краще. Найдієвіший спосіб це зробити – за допомогою нового  правоохоронного органу, яким є ДБР. Є всі умови, механізми, відповідне грошове забезпечення та підтримка керівництва.  

Розмовляв Андрій БОЛКУН, Leopolis.news