logo
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

«44-денна вітчизняна війна»: Азербайджан відзначає річницю повернення контролю над Нагірним Карабахом

22-10-2021 19:207261

«44-денна вітчизняна війна»: Азербайджан відзначає річницю повернення контролю над Нагірним Карабахом
Фото: minval.az

Річниця 44-денної Вітчизняної війни Азербайджану ознаменувалася низкою знаменних подій. Звернення Президента Азербайджану Ільхама Алієва до народу, Марш пам'яті, масові заходи за кордоном – це лише деякі з пам'ятних подій. Погляди, висловлені Президентом Ільхамом Алієвим у Посланні до народу, ще раз довели, що філософія «залізного кулака» в Азербайджані здатна розтрощити голову будь-якому ворогові.

 

Подивимося, що сталося рік тому. Упродовж майже 30 років Вірменія утримувала під окупацією 20 відсотків Азербайджанських територій. Окупація супроводжувалася військовими злочинами проти людства. 27 вересня 2020 року Вірменія перейшла в широкомасштабний наступ проти військових позицій і цивільного населення Азербайджану.

У відповідь на це, Азербайджан, скориставшись правом на самооборону, закріпленим у статті 51 Статуту ООН, розпочав на своїй території контрнаступальну операцію проти Вірменії. Протягом 44 днів збройні сили Вірменії піддавали інтенсивному обстрілу райони і міста, розташовані на прифронтових територіях, – Агдам, Агджабеді, Бейлаган, Дашкесан, Фізулі, Геранбой, Тертер. Вірменія також обстрілювала Гянджу, Барду, Мінгячевір, Габалу, Сіязань, Хизи та інші міста, розташовані далеко від фронтової зони.

Одну з ракет було знешкоджено військами протиповітряної оборони Азербайджану над Хизи, розташованому поблизу Баку. А це говорить про те, що столиця Баку також була мішенню ракетних атак Вірменії. Вірменія використовувала балістичні ракети «Скад» та «Іскандер-М», а також заборонені снаряди з білим фосфором і касетні боєприпаси. У результаті цих військових злочинів Вірменії було вбито більше 100 мирних жителів, у тому числі 11 дітей, понад 450 осіб отримали поранення. На території Азербайджану було зруйновано або серйозно постраждали 12 тисяч об'єктів цивільної інфраструктури, зокрема житлові будинки.

Азербайджан, дотримуючись фундаментальних принципів міжнародного гуманітарного права, що вимагають ставити відмінності між військовими й цивільним населенням, не дав аналогічної відповіді на такі жорстокі військові злочини Вірменії, як обстріли мирних жителів. У той же час Вірменія залучила іноземних найманців і бійців з-за кордону і використовувала їх проти Азербайджану.

Протягом 44-денної війни Азербайджан звільнив значну частину окупованих територій, у тому числі міста Джебраіл, Гадрут, Фізулі, Зангілан, Губадли і Шуша. В цілому, на поле бою було звільнено більше 300 міст і сіл.

10 листопада 2020 року Вірменія змушена була підписати акт про капітуляцію. Таким чином, Вірменія була вимушена вивести свої війська з інших територій Азербайджану – з Агдама, Лачина і Кяльбаджара. Азербайджан сам забезпечив виконання вищевказаних резолюцій Ради Безпеки ООН, що, напевно, є єдиним таким фактом у світі з часу заснування ООН до сьогодні.

Азербайджан військово-політичним шляхом урегулював 30-річний конфлікт, відновив свою територіальну цілісність і історичну справедливість. Нагірно-Карабаський конфлікт залишився в минулому. В Азербайджані більше немає адміністративно-територіальної одиниці під назвою Нагірний Карабах. Указом Президента від 7 липня 2021 року було створено Карабаську і Східно-Зангезурську економічні зони. Користуючись нагодою, Ільхам Алієв закликав держави-члени ООН і Секретаріат ООН при посиланні на Азербайджанські території не допускати використання НЕ існуючих з правової точки зору, упереджених в політичному відношенні назв, що носять маніпуляційний характер.

У своєму зверненні до народу Президент Ільхам Алієв зазначив вандальну політику Вірменії: «У Вірменії відбувається і відбувалася зміна влади, але природа ворога не змінюється. Охопили Вірменію азербайджанофобія й ісламофобія, які досягли ступеня психічної хвороби. Ненависть до азербайджанців там утвердилася як офіційна ідеологія. Інакше не було б скоєно стільки звірств. Кожен, хто відвідує звільнені землі, шокований – це зробили нелюди. Можу сказати, що це зробили навіть не звірі. Це зробила ошаленіла, нестямна азербайджанофобська маса, плем'я, інакше це не назвеш. І весь світ повинен бачити це. Це повинні бачити покровителі Вірменії. Повинні побачити і побачать, навіть якщо не хочуть цього, ми покажемо всьому світові, яке зло покарали, від якої біди позбавили наш регіон. Треба було дати урок ворогові, який упродовж 30 років грабував, руйнував усі наші історичні пам'ятки, національні цінності, природні ресурси, чи ні ?!».

Президент Азербайджану також відзначив, що, незважаючи на все це, він неодноразово говорив до війни, що, якщо керівництво Вірменії покине Азербайджанські землі по добрій волі, дотримуючись норм і принципів міжнародного права, то, природно, війну буде виключено. Він неодноразово і під час війни говорив, що «... нехай керівництво Вірменії назве дату – в який день і які землі покине, і Азербайджан буде готовий зупинити війну. Але вони не зробили цього. Через 44 дні, коли хребет вірменської армії було зломлено, коли Азербайджан звільнив від окупації Шушу, яка вважається неприступною фортецею, а слідом за нею понад 70 сіл, ворог змушений був здатися. Це урок на все життя, нехай ніхто не забуває цього », – зазначив у своєму виступі Президент Азербайджану!

Фактично, Азербайджан дав Вірменії урок, який принесе користь усьому світові. Сьогодні Азербайджан виступає вісником миру в регіоні: у Вірменії є два варіанти – світле майбутнє чи загроза зникнення як держави.

За матеріалами ЗМІ Азербайджану