logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Марек Дітль: Ринки капіталу Ініціативи трьох морів – потенціал для використання

24-10-2021 17:567183

Марек Дітль: Ринки капіталу Ініціативи трьох морів – потенціал для використання
Фото: ceo.com.pl

Є дві зони швидкого економічного зростання в Європейському Союзі - Ірландія на заході та дванадцять країн трьох морів на сході, економічне зростання яких після вступу до ЄС склало 2,8%. щорічно. Міжнародні інвестори ще не в повній мірі скористалися можливостями швидкого розвитку цього регіону.

Не потрібно бути уважним спостерігачем за економічним життям, щоб побачити зв'язок між економічним зростанням та цінами на акції. Незважаючи на сотні досліджень, які намагаються пояснити ці взаємозв’язки, ми все ще не знаємо, чи є ринок капіталу рушійною силою розвитку, чи сильні фондові біржі є результатом економічного зростання. Найточніше твердження полягає в тому, що це тип петлі зворотного зв'язку.

Державні ринки капіталу найбільш ефективно перетворюють заощадження в інвестиції, але інвестування має сенс, якщо можна очікувати привабливої ​​прибутковості, яка пов'язана з економічним зростанням.

Аналізуючи залежність між ВВП на душу населення та часткою капіталізації публічних компаній у ВВП країн Європейської економічної зони, ми чітко бачимо, що «багаті» країни також мають «більші» ринки капіталу. У країнах Трьох морів ринок капіталу, як правило, менш розвинений, ніж свідчить рівень економічного розвитку. 

Джерело: FESE, CEIC Data, веб-сайти бірж, Світовий банк

Польща - це країна, яка стрімко розвивалася і має досить великий ринок капіталу щодо ВВП. За останні 30 років ВВП Польщі збільшився більш ніж утричі, що передбачає реальне економічне зростання в середньому на 4%. щорічно. Номінальне зростання, очевидно, було вищим і становило понад 11,5%. щорічно. Водночас основний фондовий біржовий індекс, WIG, зростав середніми темпами понад 15% за ці 30 років. Це, мабуть, секрет успіху. Варшавська фондова біржа перелічує компанії, які розвиваються краще, ніж «середній показник по країні», що приваблює інвесторів, а присутність інвесторів спонукає інші хороші компанії дебютувати.

Незважаючи на безперечний успіх, польський ринок капіталу все ще має великий потенціал зростання. Частка капіталізації у ВВП коливається від 30 до 40 відсотків, що в два рази нижче, ніж у так званих країнах старого союзу. Ще більший потенціал існує в решті країн трьох морів. Якщо ігнорувати Австрію та Польщу, середнє співвідношення розміру ринку капіталу до ВВП у цьому регіоні коливається від 15 до 20 відсотків незважаючи на дуже хороші економічні показники за останні три десятиліття.

Хоча компанії, котирувані на фондових біржах Ініціативи трьох морів, динамічно розвиваються, залучаючи інвесторів, а отже, нових компанії, долаючи масштабний бар’єр. Майже 85 відсотків товарообіг зосереджений на трьох найбільших ринках регіону, тому, мабуть, необхідна їх більш тісна співпраця. Створюючи спільну пропозицію для глобальних інвесторів, динамічні компанії матимуть шанс залучити капітал у регіоні, який не буде прагнути взяти під контроль ці суб'єкти господарювання.

Джерело: FESE, біржі

Джерело: FESE, біржі

Прикладом співпраці є створення індексу CEEplus у 2019 році, до якого входять 153 компанії з семи країн регіону: Польщі, Хорватії, Чехії, Румунії, Словаччини, Словенії та Угорщини. Його різноманітність як з точки зору країн, так і секторів робить його все більш популярним серед фондів та інвесторів з усього світу.

Після індексу також йде спільна маркетингова діяльність та представлення спільної позиції щодо регуляторних рішень ЄС щодо ринків капіталу. Досі перевагою у переговорах користувалися великі гравці, які у випадку деяких пропозицій Єврокомісії могли б навіть зруйнувати менші торгові зали.

Технології є надзвичайно важливою сферою співробітництва з точки зору WSE. Фондові біржі в регіоні вже випробовують деякі наші рішення. У майбутньому наш експортний продукт стане унікальною системою транзакцій, адаптованою до особливостей менших бірж і даючи можливість створити єдину технологічну екосистему для ринків капіталу в цій частині Європи.

Конференція «Три морські біржі», організована WSE, є спеціальною платформою для обміну досвідом. Ми раді, що у цьогорічному випуску до групи учасників приєднуються обміни в Болгарії та Австрії, а також гості з -за меж Ініціативи трьох морів: Вірменії, Греції та Грузії.

Безперечним лідером цієї групи на даний час є Варшавська фондова біржа. Два десятиліття тому Афінська фондова біржа була в чотири рази більшою за WSE з точки зору капіталізації та більш ніж удвічі більшою за оборотність. Сьогодні Варшавська фондова біржа у чотири рази більша за грецьку. Такі швидкі темпи розвитку дали Польщі унікальне ноу-хау щодо розвитку ринків капіталу. Однак ми не сприймаємо своє становище в регіоні як привілей, а як обов’язок підтримувати розвиток ринків капіталу в загальновизнаному регіоні.

Ініціатива трьох морів народилася як відповідь на прогалини у транспортній та транспортній інфраструктурі вздовж осі Північ-Південь. У міру розвитку ми також помітили, що те саме стосується і ринку капіталу. Хоча між фондовими біржами регіону та найбільшими ринками на його заході існує багато рівнів співпраці, відносини між його північчю та півднем були дуже слабкими.

Настав час змінити це - на благо тисяч компаній із регіону, які шукають капітал, та інвесторів, які шукають можливості примножити свої заощадження. WSE, як лідер регіону, вирішує це завдання сміливо і розсудливо.

Марек ДІТЛЬ, глава Варшавської фондової біржі (WSE), польський економіст і менеджер, доктор економічних наук

Текст публікується одночасно з польською щомісячною думкою «Все, що є найважливішим» у рамках проекту, що реалізується на Варшавській фондовій біржі.