logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У консульстві Ізраїлю у Львові провели дискусію «Україна без антисемітизму»

26-10-2021 20:026671

У консульстві Ізраїлю у Львові провели дискусію «Україна без антисемітизму»
Фото: velychlviv.com

 

У Почесному консульстві держави Ізраїль у Західному регіоні відбулася тематична дискусія «Україна без антисемітизму».

 

Про це інформує «Духовна велич Львова». 

Серед спікерів були:  заступник почесного консула Адель Діанова, декан богословського факультету ЛПБА ієромонах Кипріан Лозинський, історик Андрій Усач, ведучою заходу була голова групи у Фб “Україна без антисемітизму”, акторка, громадська діячка Мирослава Сидор. 

Під час заходу закцентували на самому терміні «антисемітизм», на єврейській історії Львова, а також на тому, що кожна конкретна людина, перебуваючи на своєму місці праці, навчання може зробити задля запобігання антисемітизму та налагодженню миру і порозуміння у суспільстві. 

«Саме по собі християнство у своїй суті ніколи не насаджувало ненависті до єврейського народу. Коли ми говоримо про антисемітизм, то на мою думку, це не прояв релігійної ворожнечі, етнічної ворожнечі, це прояв звичайного людського невігластва», – підкреслив ієромонах Кипріан. 

Заступниця консула Адель Діанова повідала, що вона є львівською юдейкою, а їхня громада вже є не дуже численною, після подій Другої Світової війни, коли у всьому Львові залишилося близько 800 юдеїв, хоча до Голокосту їх кількість у місті Лева становила третину населення.  

Історик Андрій Усач наголосив, що необхідно вивчати єврейську історію Львова, щоб ходячи давно відомими старовинними вулицями цього міста, вміти відчитувати у старовинних будівлях єврейські контексти, щоб архітектура і історія промовляли. 

«Що таке єврейська історія Львова? Це невід’ємна частина історії Львова, це історія співжиття євреїв з їхніми сусідами. Це були люди, які спілкувалися з українцями, поляками, представниками інших етнічних груп, які жили у Львові. Часто це історії про змішані шлюби, спільний бізнес,політичні консенсуси чи чвари», – сказав він. 

Зрештою, обговоривши і трагічний досвід Голокосту у Львові, зокрема роль братів Шептицьких у порятунку юдеїв, спікери дійшли висновку, що найкращим рецептом задля пошуку якісного діалогу є приклади праведників світу, які показують, що за будь-яких обставин, у кожного з нас, завжди є вибір: бути людиною чи ні.  

Leopolis.news