Скандал із мисливствознавством: у Львові з’ясовували, чи навчають дітей полювати

https://leopolis.news/post/51995/skandal-iz-myslyvstvoznavstvom-u-lvovi-zyasovuvaly-chy-navchayut-ditey-polyuvaty

27/10/2021

У Національному лісотехнічному університеті України 23 жовтня відбулося засідання круглого столу на тему «Формування ключових компетентностей гуртківців у творчому учнівському об’єднанні "Юні мисливствознавці" — складова екологізації позашкільної освіти у векторі сталого розвитку». Чиновники, освітяни, фахівці, громадськість обговорили скандал із звинуваченнями гуртка мисливствознавців у пропаганді жорстокого поводження з тваринами. Про це розповів учасник заходу – представник ВГО «Стоп корупції» у Львові Віктор Палас.

Скандал навколо гуртка юних мисливствознавців, що розгорівся нещодавно у Львові, мав загальноукраїнський і навіть міжнародний резонанс. Громадська організація «Зелена сила» публічно заявила, що вихованців дитячого гуртка  «Юні мисливствознавці» вчать користуватися мисливським спорядженням, обробляти трофеї та дресувати мисливських собак, а також користуватися зброєю та робити опудала з тварин.

«Впровадження гуртка «Юні мисливствознавці» в дитячому обласному екоцентрі (комунальне підприємстві ЛОДА), де дітей від 12 до 17 років мисливці будуть навчати азам полювання, ознайомлювати з трофеями та їх обробкою (на практиці навчати робити опудало пташки), мисливським собаківництвом, а невід'ємною частиною мисливського собаківництва в Україні є притравка», - переконує засновниця ГО «Зелена сила» Андріана Байло.

Цікаво, що обурення львівської зоозахисниці показали в ефірі російського телеканалу. Тему підхопила і низка українських ЗМІ. Звинувачення зоозахисниці спровокували великий суспільний резонанс, розповідає Віктор Палас.

ГО «Зелена сила» направила до Департаменту освіти Львівської обласної державної адміністрації відкрите звернення з вимогою заборонити гурток мисливствознавства.

«Ніхто не може загарантувати, як після таких навчань відреагує дитяча ще несформована психіка. Дитина може почати навики тренувати на котах, собаках, пташках. А всім відомо, що згідно слідчої та суддівської практики 85% найжорстокіших вбивць починали з вбивств тварин в дитинстві. Тобто практика навчань дітей азам полювання може нести дуже важкі наслідки, як для дитини так і для суспільства в цілому», - зазначено у відкритому зверненні ГО «Зелена сила».

Департамент освіти і науки висловив принципову незгоду з позицією екоактивістів і порадив більш уважно вивчити програму гуртка.

«Дійсно, комунальний заклад Львівської обласної ради "Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (надалі КЗ ЛОР "ЛОЦЕНТУМ") започатковує роботу гуртка "Юні мисливствознавці", мета - формування у підростаючого покоління усвідомлення необхідності охорони та вивчення навколишнього середовища; формування екологічної мотивації, навичок і моделей поведінки, безпечної для довкілля; виховання етичного ставлення до тварин, поваги і любові до природи», - зазначено у відповіді ЛОДА.

А для детальнішого аналізу ситуації у Львові зібрали круглий стіл за участі викладачів гуртка, освітян, чиновників, представників громадськості та журналістів. Журналіст і громадський активіст Віктор Палас також узяв участь у заході.

Львівський журналіст «Стоп корупції» взяв участь в засіданні круглого столу щодо мисливствознавства Фото: СтопКор

Засідання відбулося у відкритому форматі, до участі запрошувалися усі охочі.

«Ми спрямували запрошення офіційним листом Андріані Байло та її  ГО "Зелена сила". Чомусь ніхто із тих, хто так захищає нібито порушені права тварин, не виявили бажання обговорити проблему за круглим столом», — розповідає «СтопКору» один зі співавторів програми гуртка мисливствознавців, директор комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Михайло Казимир.

Обговорення тривало понад дві години. У ньому взяли участь відомі львівські науковці, лісівники та мисливствознавці, педагоги позашкільної освіти, представники громадських організацій та засобів масової інформації. Серед них — проректор із науки Національного лісотехнічного університету України, доктор сільськогосподарських наук, професор Василь Лавний, головний мисливствознавець Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України Василь Бурмас, доцент Національного лісотехнічного університету України Іван Делеган, керівник гуртка «Юні мисливствознавці», доктор сільськогосподарських наук, професор Національного лісотехнічного університету України Павло Хоєцький, голова депутатської комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Іванна Герус, завідувач кафедри епізоотології Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького, доктор ветеринарних наук, професор Богдан Куртяк, практичний психолог, кандидат наук із державного управління Наталія Ничта та інші фахівці. Також у заході взяли участь громадські діячі, фахівці-кінологи, працівники КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», журналісти.

Учасники заходу презентували європейський досвід позашкільного викладання мисливствознавства. Також присутні обговорили навчальну програму «Юні мисливствознавці», форми та методи роботи з вихованцями у творчому учнівському об’єднанні.

Експерти проаналізували звинувачення, які лунали у публічній площині, на адресу гуртка мисливствознавства.

Зокрема, Андріана Байло зазначає: «Це пропаганда полювання, що заборонено в шкільних та дошкільних закладах. Статтею 5 закону "Про захист тварин від жорстокого поводження". Діти з такими навичками прийдуть додому. Хто гарантує, що вони не почнуть усі свої навички практикувати на котах, собаках, птахах?»

«Наша програма носить суто теоретичний характер. Так, ми розповідаємо підліткам про те, що є браконьєри. Але пояснюємо, що це погано. Ми пояснюємо, що під час дресування буває жорстоке поводження з тваринами, але не популяризуємо його. Діти живуть у цьому світі, вони мають право знати, що дехто робить із тварин опудала. Та ми не навчаємо цього – ми лише інформуємо. Гурток дає теоретичні знання. Крім того, він не входить до загальноосвітньої шкільної програми, є позашкільним, добровільним», — пояснює Михайло Казимир.

Керівник центру вважає, що звинувачення, які публічно пролунали на адресу Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді – спланована акція, яка не має під собою жодних загроз.

«Окремі екоактивісти підіграють певним силам, яким вигідно заборонити мисливство та користування зброєю на Львівщині. Адже мисливці вміють користуватися зброєю, вони мають право на зброю. На мою думку, справжня мета такої дискредитаційної кампанії — підірвати обороноздатність регіону», — так «СтопКору» прокоментував ситуацію Михайло Казимир.

За результатами засідання круглого столу його учасники напрацювали резолюцію щодо протидії наклепницькій інформації. З документом ознайомлять  органи державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, представників громадськості, засоби масової інформації.

«СтопКор»