logo
13/04
10/04
02/04
29/03
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
2 ...

Пам’ятки, які об’єднують

04-11-2021 15:548992

Пам’ятки, які об’єднують
Фото: Учасники проєкту біля Костелу Преображення Господнього в Добромилі – пам\\\'ятка архітектури місцевого значення

Два дні тривав візит української молоді об'єктами історичної спадщини Першої угорсько-галицької залізниці на території Самбірського району Львівщини у рамках проєкту «Популяризація об’єктів спільної культурної спадщини, які прилягають до Першої галицько-угорської залізниці».

 

Це одна з подій проєкту, який реалізується у рамках програми транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Його головним бенефіціаром є громадська організація Лінія102. Юа в партнерстві з Західноукраїнським ресурсним центром (ЗУРЦ). Партнер зі сторони Польщі – Вища східноєвропейська школа у Перемишлі.

Як розповіли організатори, проєкт направлений на те, щоб познайомити молодь із об’єктами культурної спадщини, розташованими в Самбірському районі (Україна) та Бєщадському повіті (Польща), розташовані за маршрутом пролягання Першої угорсько-галицької залізниці. Було відібрано 16 об’єктів з української сторони та 16 об’єктів з польської сторони.  Це церкви, об’єкти залізниці, вокзали. Наприклад, вокзал у Хирові, будівля залізничної станції у Новому Місті, вокзал у Нижанковичах. З польської сторони – це наші православні церкви, будівлі вокзалів в Устриках Дольних, Кросьценко тощо.

Окрім того, кожен із учасників проєкту повинен був написати есе про один із об’єктів культурної спадщини. При цьому якщо учасник з України писав про польський об’єкт, і навпаки, то він отримував додаткові бали. Якщо ж поляк писав українською мовою, то він теж мав додатковий бал. Відповідно було відібрано 35 чоловік з нашої і з польської сторони.

Через карантинні обмеження спільного об’їзду, так як було заплановано на початку проєкту, не відбулося, зате його учасники змогли поспілкуватися про досвід пошуку та створення есе, а також зачитали кращі із них на телемості між Україною та Польщею.

Польський об’їзд культурної спадщини об’єктами, розташованими у Польщі, відбувся у вересні.

Під час другої поїздки, а це була поїздка української молоді, її учасники відвідали пам'ятки з  українського боку кордону.

Студенти залишилися задоволені дводенною поїздкою, адже отримали нові знайомства, нові враження, чудовий настрій.

«Позитивні відгуки від учасників окриляють і розумієш, що все не даремно зроблено і воно того варте», - розповіли у проєкті.

«Ідеєю нашого проєкту – поглиблення польсько-української дружби між молоддю в Україні та Польщі. Відбулося ознайомлення з пам’ятками нашої спільної історії, розташованими на території двох держав, бо Перша угорсько-галицька залізниця була збудована задля того, аби об’єднувати держави. Студенти зацікавилися таким маршрутом, адже, як виявляється, у наших поки що мало розрекламованих туристичних місцях, як Самбірський район, є багато цікавих і вартих уваги історичних культурних пам’яток», – зазначив один із організаторів проєкту, директор Львівської філії Дніпровського національного університету залізничного транспорту Ярослав Болжеларський.

Під час екскурсії

Фото: ЗУРЦ

Додамо, що проєкт «Популяризація об’єктів спільної культурної спадщини, які прилягають до Першої галицько-угорської залізниці» реалізується у рамках програми транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, спрямований на популяризацію залізниці та об’єктів, які до неї прилягають.

Олена ВРУБЛЕВСЬКА, для Leopolis.news