logo
02/05
01/05
29/04
28/04
27/04
26/04
2 ...

У Білорусі велика група мігрантів прямує до польського кордону: що відбувається

08-11-2021 13:107092

У Білорусі велика група мігрантів прямує до польського кордону: що відбувається
Фото: Укрінформ

У напрямку білорусько-польського кордону прямує велика група мігрантів з кількасот осіб, які, ймовірно, намагатимуться силою перетнути кордон Польщі.

З цього приводу у Варшаві збирається урядовий кризовий штаб за участю прем’єр-міністра, силових міністрів та представників силових структур, передає Укрінформ.

За інформацією речника - координатора польських спецслужб Станіслава Жарина, до кордону прямує найбільша група мігрантів від початку міграційної кризи із серпня.

За даними журналістів, більшість мігрантів — курди, які прибули в Білорус з Іраку. Серед них багато жінок та дітей, повідомляє «Суспільне».

«Дуже тривожна інформація з кордону. В Білорусі, поблизу кордону з Польщею, зібралася велика група мігрантів. Вони вирушили у бік кордону з Польщею і намагатимуться масово потрапити до Польщі»,- написав Жарин у Tвіттері, розмістивши відповідне відео, на якому видно сотні осіб, які організовано, під контролем білоруських служб, прямують вздовж дороги у бік кордону з Польщею.

В іншому повідомленні він зазначив, що ця група мігрантів під пильним контролем озброєних білорусів, які вирішують, як мають переміщатися люди. «Це чергові ворожі білоруські дії, спрямовані проти Польщі», - підкреслив Жарин.

Він додав, що у групі мігрантів переважають молоді чоловіки

Заступник глави МЗС Польщі Пьотр Вавжик в ефірі Польського радіо заявив, що білоруський режим, ймовірно, хоче ініціювати «великий інцидент, найкраще з пострілами і жертвами».

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер повідомив, що на 13-ту годину (за місцевим часом) у Варшаві з цього приводу збирається кризовий штаб під головування прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

Глава уряду РП Моравецький в дописі у Фейсбуці підкреслив, що у світлі загрози «захист кордонів має бути чимось абсолютно очевидним і спиратися на консенсус усіх політичних сил».

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Варшава звинувачує Мінськ у спеціально створеному міграційному тиску у рамках ворожих гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Як це пояснюють в Білорусі

«На цей час численна група біженців з речами рухається вздовж траси до кордону з Польщею. Прикордонна варта Польщі неодноразово рапортувала про те, як тисячами витісняє мігрантів до кордону з Білоруссю. На такий крок розпачу біженців спонукали байдужість і нелюдське ставлення польської влади», — заявили у Прикордонному комітеті Білорусі.

У відомстві також зазначили, що «білоруська сторона вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування міжнародних каналів зв’язку, а також безпеки людей, які пересуваються по трасі», передає «Суспільне».

Leopolis.news