Естонія зміцнює кордон на тлі міграційної кризи

https://leopolis.news/post/52967/estoniya-zmicnyue-kordon-na-tli-migraciyno-kryzy

12/11/2021

 

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на портал ERR.

Наразі прикордонники не бачать з боку Росії жодних приготувань до прийому мігрантів з Білорусі та подальшого їх видавлювання на територію Естонії та Латвії, але про всяк випадок готуються зміцнювати східний кордон.

За допомогою колючого дроту Департамент поліції та прикордонної охорони має намір створити на 33 кілометрах східного кордону Естонії тимчасові укріплення, щоб захистити країну від можливого потоку нелегалів. У разі потреби до охорони кордону крім співробітників Департаменту поліції та прикордонної охорони може бути залучений і Кайтселійт (добровільні воєнізовані формування)

«З Кайтселійтом вже досягнуто домовленості про те, що вони протягом 48 годин можуть надати 400 осіб», – заявив міністр внутрішніх справ Крістян Яані.

«На складах зараз зберігається понад 100 кілометрів колючого дроту. Ми домовилися з міністром внутрішніх справ, що відповідно до потреб ми готові доставити ці рулони, куди буде необхідно», – розповів міністр оборони Калле Лаанет.

Департамент поліції та прикордонної охорони планує закупити для охорони кордону засоби стеження та спостереження на 23 мільйони євро за рахунок коштів ЄС. Якщо до березня наступного року їх не буде виділено, відповідні витрати будуть авансом профінансовані із коштів, виділених на облаштування кордону. Знадобляться і додаткові кошти – на будівництво паркану на тих ділянках східного кордону, де раніше цього не планувалося.

«Йдеться приблизно про два мільйони євро, щоб звести фізичні загородження у деяких місцях», – пояснив Яані. 

Як повідомляли, 8 листопада білоруські силовики привезли до литовського кордону на військових машинах близько 500 нелегалів та провели їхній інструктаж. Нелегальні мігранти розбили табір на білоруській стороні біля литовського кордону.

Загалом міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею, Латвією триває із серпня. Три країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

8 листопада біля кордону з Польщею зібралося близько 3-4 тисяч мігрантів із півдня, які хочуть нелегально потрапити до країни з території Білорусі.

Натомість Лукашенко, який і спричинив міграційну кризу, поскаржився Путіну на «жорсткі дії Польщі».

Литва ввела надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю.

В.о. канцлера Німеччини Ангела Меркель провела телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним на тлі загострення ситуації на білорусько-польському кордоні.

Україна посилює охорону кордону з Білоруссю.

 

Leopolis.news