logo
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Вагнергейт: оприлюднено внутрішні документи ГУР, яких не було навіть у Bellingcat

18-11-2021 14:067157

Вагнергейт: оприлюднено внутрішні документи ГУР, яких не було навіть у Bellingcat
Фото: ukraine30.com

Журналістка Яніна Соколова оприлюднила внутрішні документи Головного управління розвідки Міноборони щодо спеціальної операції «Вагнергейт».

Відповідні документи вона поширила на своїй сторінці у «Facebook», а також у відео на своєму YouTube-каналі.

«Якби ця спецоперація була зірвана в США, то ті, хто в цьому винний позбулися б посад, а верховне головнокомандування в образі Президента вже сиділо на он-лайн слуханнях щодо імпічменту», – зазначила Яніна Соколова.

«Нижче документи, які мені підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому. Ми ретельно вивчили їхні вміст. І хочемо поділитися ними із вами. Вважаємо їх оригінальними. Тому наважилися опублікувати. На документах ми затерли позивні учасників спецоперації з боку України. Не знаємо хто ці люди. Але зробили це в цілях їхньої подальшої безпеки. Опублікованих нижче документів ви не бачили ніде. Вони публікуються вперше», – зазначила вона, додавши, що усі документи передасть правоохоронцям.

Як повідомляли, 17 листопада 2021 року міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала першу частину звіту про причини зриву спецоперації із затримання у Білорусі російських найманців із ПВК «Вагнера».

Як повідомлялось, понад 30 найманців із російської приватної військової компанії «Вагнера» затримали 29 липня 2020 року під Мінськом. Білоруські правоохоронці повідомили, що найманці прибули до країни нібито для дестабілізації ситуації перед президентськими виборами.

Частина затриманих бойовиків брала участь у бойових діях на Донбасі. Україна просила Білорусь видати їй затриманих, але за два тижні після затримання майже всіх «вагнерівців» повернули до Росії.

Згодом стало відомо, що затримати «вагнерівців» мали українські спецслужби. Служба безпеки України та розвідка більше року розшукували терористів, які, ймовірно, причетні до катастрофи MH17 у Донецькій області та Іл-76 під Луганськом.

Та запланована спецоперація зірвалася. За словами журналіста Юрія Бутусова, про неї повідомили в Офіс президента: під час закритої наради за участю Володимира Зеленського, Андрія Єрмака та силовиків було ухвалено рішення відкласти спецоперацію. Через витік інформації вона взагалі зірвалася.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи розмов, які свідчать про вербування російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії.

У Bellingcat анонсували вихід розслідування ще наприкінці 2020 року. Своє розслідування у вересні опублікувала телекомпанія CNN.

Тимчасова слідча комісія Верховної ради, у свою чергу, дійшла висновку, що у зриві спецоперації немає вини українських чиновників, але є вина Олександра Лукашенка. ТСК не знайшла підтвердження, що президент Володимир Зеленський надавав особисті розпорядження відстрочити спецоперацію. Крім того, було зроблено висновок, що керівник ОПУ Андрій Єрмак також не міг впливати на розвиток подій. А наказ арештувати «вагнерівців» віддав особисто Лукашенко.

 

Leopolis.news