logo
15/04
14/04
13/04
12/04
11/04
10/04
09/04
2 ...

З Білорусі в Ірак повернулися 430 мігрантів

19-11-2021 15:034956

З Білорусі в Ірак повернулися 430 мігрантів
Фото: dw.com

Кілька сотень іракських громадян, які провели останні тижні поблизу кордону Білорусі і Польщі, пройшли контроль для посадки на авіарейс в Ірак. 

Про це повідомило в четвер, 18 листопада, міністерство закордонних справ у Багдаді. Близько 430 мігрантів, в основному іракські курди, мали вилетіти з Мінська у Багдад через Ербіль, повідомляє DW з посиланням на Reuters.

«Я б не повертався, якби не моя дружина», - зізнався один із пасажирів за день до евакуаційного рейса. «Вона не хоче знову їхати зі мною до кордону, тому що бачила там занадто багато жахів», - додав він.

Мігрантів репатріювали в Ірак

Представник МЗС Іраку Ахмед аль-Саххаф пізніше уточнив, що «430 іракських мігрантів були репатрійовані у Ірак евакуаційним рейсом». «Консульські групи, які знаходяться в Білорусі, продовжують реєстрацію ще 50 людей», - додав він.

 Як зазначив аль-Саххаф, «міністерство докладає додаткових зусиль, щоб забезпечити найвищий рівень реагування на бажання повернутися в країну добровільно».

  Мінськ: В Білорусі залишаються близько семи тисяч мігрантів

Прессекретар білоруського правителя Олександра Лукашенка Наталія Ейсмонт заявила, що в Білорусі залишаються близько семи тисяч мігрантів. За її словами, влада Білорусі зобов'язалася сприяти у поверненні на батьківщину п'яти тисячам з них. При цьому, в Мінську вважають, що ЄС повинен створити «гуманітарний коридор для двох тисяч біженців», заявила Ейсмонт. Як стверджує вона, цієї теми торкалися в ході розмови Лукашенко та виконувачка обов'язків канцлера ФРН Анґела Меркель. Офіційного повідомлення Німеччини щодо цього поки не було.

  Загострення ситуації на зовнішньому кордоні ЄС

Ситуація на східному кордоні ЄС різко загострилася 8 листопада, коли з боку Білорусі до нього підійшли декілька тисяч мігрантів, які мали намір потрапити у Євросоюз. На польсько-білоруському кордоні люди ночують у тимчасових таборах за низької температури. Останніми днями групи мігрантів неодноразово намагалися прорватися через загородження і перетнути кордон.

У кінці травня Лукашенко заявив, що влада більше не затримуватиме мігрантів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію ЄС. На початку осені суттєво збільшилась кількість авіарейсів із країн Близького Сходу у Мінськ. Після цього різко посилився і потік мігрантів, які прагнуть потрапити в ЄС з території Білорусі.

  Європейський Союз звинувачує режим Лукашенка в умисному провокуванні напруженої ситуації і організації переправлення тисяч мігрантів до кордонів ЄС у відповідь на європейські санкції. 

У якості реакції на «гібридну атаку» Мінська ЄС планує ввести п'ятий пакет санкцій, який включатиме обмежувальні заходи щодо авіакомпаній, які перевозять мігрантів з Близького Сходу в Білорусь. За останні кілька днів ряд авіакомпаній заявили, що більше не братимуть на борт громадян близькосхідних країн і Афганістану, які прямують у Мінськ.

 Leopolis.news