logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Єрмак від імені Зеленського сказав перенести затримання «вагнерівців» – Бурба

20-11-2021 10:257286

Єрмак від імені Зеленського сказав перенести затримання «вагнерівців» – Бурба
Фото: Українська правда

Колишній голова Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба розкрив деталі отримання вказівки про перенесення спецоперації із затримання бойовиків ПВК «Вагнера».

 

Про це Бурба розповів в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера», інформує Цензор.нет.

«Ми з першим заступником (Русланом Баранецьким – ред.) прибули в Офіс доповісти зміни в обстановці по активному заходу. Ми до президента не попали. Було повідомлено, що до нас спустяться, і нас попросили зайти на другий поверх, в кабінет голови Офісу», – розказав Бурба.

За його словами, у цей час спецоперація вже виходила на фінальний етап.

«Я отримав вказівку щодо перенесення фінального етапу. Я не просто отримав вказівку, я отримав відповідь, що це вказівка президента. Тобто, особа, яка була делегована, перед цим була присутня (Андрій Єрмак - ред.), повідомила, що це команда президента. ... Письмового наказу не було», – зазначив Бурба.

Він пояснив, що оскільки не мав змоги зайти до самого президента, і тому змушений був дослухатися до голови його Офісу.

«Людина приходе і каже: він делегований. Не просто послухати, а я від нього отримав вказівку про перенесення. Тобто, у нас не було письмового наказу. У нас була особа, делегована президентом, яка була в матеріалі, чула доповіді. Ми від нього отримували вказівку. Вказівку президента України», – наголосив Бурба.

На думку Бурби, саме це і стало причиною провалу спецоперації.

Як повідомляли, 17 листопада 2021 року міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала першу частину звіту про причини зриву спецоперації із затримання у Білорусі російських найманців із ПВК «Вагнера».

І Зеленський, і Єрмак ігнорували численні звернення Bellingcat.

Також журналісти оприлюднили внутрішні документи ГУР, яких не було у Bellingcat

Як відомо, понад 30 найманців із російської приватної військової компанії «Вагнера» затримали 29 липня 2020 року під Мінськом. Білоруські правоохоронці повідомили, що найманці прибули до країни нібито для дестабілізації ситуації перед президентськими виборами.

Частина затриманих бойовиків брала участь у бойових діях на Донбасі. Україна просила Білорусь видати їй затриманих, але за два тижні після затримання майже всіх «вагнерівців» повернули до Росії.

Згодом стало відомо, що затримати «вагнерівців» мали українські спецслужби. Служба безпеки України та розвідка більше року розшукували терористів, які, ймовірно, причетні до катастрофи MH17 у Донецькій області та Іл-76 під Луганськом.

Та запланована спецоперація зірвалася. За словами журналіста Юрія Бутусова, про неї повідомили в Офіс президента: під час закритої наради за участю Володимира Зеленського, Андрія Єрмака та силовиків було ухвалено рішення відкласти спецоперацію. Через витік інформації вона взагалі зірвалася.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи розмов, які свідчать про вербування російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії.

У Bellingcat анонсували вихід розслідування ще наприкінці 2020 року. Своє розслідування у вересні опублікувала телекомпанія CNN.

Тимчасова слідча комісія Верховної ради, яка складається здебільшого зі "Слуг народу", дійшла висновку, що у зриві спецоперації немає вини українських чиновників, але є вина Олександра Лукашенка. ТСК не знайшла підтвердження, що президент Володимир Зеленський надавав особисті розпорядження відстрочити спецоперацію. Крім того, було зроблено висновок, що керівник ОПУ Андрій Єрмак також не міг впливати на розвиток подій. А наказ арештувати «вагнерівців» віддав особисто Лукашенко. 

Leopolis.news