logo
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

ДБР перевіряє, хто «злив» журналістам внутрішні документи розвідки щодо «вагнергейту» (ВІДЕО)

20-11-2021 13:456622

ДБР перевіряє, хто «злив» журналістам внутрішні документи розвідки щодо «вагнергейту» (ВІДЕО)

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань перевіряють джерела витоку документів щодо діяльності спецслужб.

 

Як інформує пресслужба ДБР, у мережі інтернет 18 листопада 2021 року опубліковано документи, які містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних із організацією затримання на території України бойовиків ПВК «Вагнер».

У межах відкритого кримінального провадження буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку.

Провадження відкрито за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Як повідомляли, 18 листопада журналістка Яніна Соколова оприлюднила внутрішні документи Головного управління розвідки Міноборони щодо спеціальної операції «Вагнергейт».

За день до того, 17 листопада 2021 року, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала звіт про причини зриву спецоперації із затримання у Білорусі російських найманців із ПВК «Вагнера».

І Зеленський, і Єрмак ігнорували численні звернення Bellingcat.

Як відомо, понад 30 найманців із російської приватної військової компанії «Вагнера» затримали 29 липня 2020 року під Мінськом. Білоруські правоохоронці повідомили, що найманці прибули до країни нібито для дестабілізації ситуації перед президентськими виборами.

Частина затриманих бойовиків брала участь у бойових діях на Донбасі. Україна просила Білорусь видати їй затриманих, але за два тижні після затримання майже всіх «вагнерівців» повернули до Росії.

Згодом стало відомо, що затримати «вагнерівців» мали українські спецслужби. Служба безпеки України та розвідка більше року розшукували терористів, які, ймовірно, причетні до катастрофи MH17 у Донецькій області та Іл-76 під Луганськом.

Та запланована спецоперація зірвалася. За словами журналіста Юрія Бутусова, про неї повідомили в Офіс президента: під час закритої наради за участю Володимира Зеленського, Андрія Єрмака та силовиків було ухвалено рішення відкласти спецоперацію. Через витік інформації вона взагалі зірвалася.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи розмов, які свідчать про вербування російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії.

У Bellingcat анонсували вихід розслідування ще наприкінці 2020 року. Своє розслідування у вересні опублікувала телекомпанія CNN.

Тимчасова слідча комісія Верховної ради, яка складається здебільшого зі "Слуг народу", дійшла висновку, що у зриві спецоперації немає вини українських чиновників, але є вина Олександра Лукашенка. ТСК не знайшла підтвердження, що президент Володимир Зеленський надавав особисті розпорядження відстрочити спецоперацію. Крім того, було зроблено висновок, що керівник ОПУ Андрій Єрмак також не міг впливати на розвиток подій. А наказ арештувати «вагнерівців» віддав особисто Лукашенко.

 

Leopolis.news